17 Nisan 2020 Cuma

Purana Qila ve Raj Ghat, Delhi

Purana Qila

Purana Qila

Hindistan'ın altıncı başkenti, 16. yüzyılda ilk Babür imparatoru Babur'un oğlu Afgan Sher Shah ile Humayun arasında şiddetli bir güç mücadelesi sahnesiydi. Humayun 1530'larda kendi başkentleri Dinpanah'ı bu gerekçelerle inşa etmeye başladığında, Sher Shah imparatoru hayatı için Pers'e kaçmaya zorladı. Sher Shah kendi başkenti Shergarh'ı yaratmak için Dinpanah'takileri yok etti. On beş yıl sonra, 1555'te Humayun geri döndü ve kontrolü ele geçirdi, ancak ertesi yıl öldü ve Sher Shah'ın şehrini başkalarının yok etmesi için terk etti.

Ne yazık ki, büyük Bara Darwaza'ya (Ana Kapı) girdiğinizde, sadece iki bina sağlamdır. Sher Shah'ın özel camisi olan Qila-i-Kuhna Mescidi, dekoratif mermer dokunuşlarla kırmızı kumtaşı içinde Hint-Afgan mimarisinin mükemmel bir örneğidir - binanın güzel cephesini görmek için "arka" ya doğru yürüyün. Yakındaki kırmızı kumtaşı ve beyaz mermerin iki katlı sekizgen kulesi olan Sher Mandal, Humayun'un kütüphanesi ve nihayetinde ölüm tuzağı oldu: Dua çağrısını duyan Humayun, dik basamaklardan aşağı indi, düştü ve ölümüne düştü. Hoş öğleden sonraları, görünüşe göre bu alanlardaki her çalı, küçük bir gizlilik arayışı içinde bir çift genç sevgiliyi gizler.

Raj Ghat

Raj Ghat

Mahatma Gandhi, 30 Ocak 1948'de bir Hindu fanatiği tarafından vurulup öldürüldükten sonra, vücudu Yamuna Nehri kıyısında yakıldı; site, turistlerin ve hacıların aziz "Ulusun Babası" na saygılarını ödemek için huzurlu çim boyunca aktığı Raj Ghat adlı ulusal bir tapınak. Büyük bir avlunun merkezinde çiçeklerle süslenmiş ve Gandhi'nin son sözleri "Hai Ram!" (Aman Tanrım!). Sonsuz bir alev kafasında yanar. Türbeyi çevreleyen kumtaşı duvarlar, Tamil, Malayalam, Nepalce, Urduca, İspanyolca, Arapça ve Çince de dahil olmak üzere çeşitli dillere çevrilen Gandhi tarafından yazılmış pasajlarla yazılmıştır. Raj Ghat'ın yakınında, iki suikast edilmiş devlet başkanı Indira Gandhi ve oğlu Rajiv'in (Mohandas ile ilişkisi yok) ölü yakma yerleri var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder