25 Temmuz 2020 Cumartesi

Vietnam Tarihi Ulusal Müzesi, Hanoi

Vietnam Tarihi Ulusal Müzesi, Hanoi

Vietnam Tarihi Ulusal Müzesi

1932'de Fransızlar tarafından açılan bu bina, 1958'den beri Hanoi yetkililerine teslim edildiğinden beri mevcut kapasitesinde hizmet vermiştir. Zemin katta, özellikle Vietnam'ın Bronz Çağı olmak üzere, erken tarihin hazineleri bulunmaktadır. Ngoc Lu bronz davulları, yaklaşık 3000 yıl önce bu Vietnam'ın kalıcı ulusal sembolleri haline gelen izleri. Paleolitik Çağ araçları ve Ly ve Tran hanedanlarından seramikler sergilenmektedir. Özenle hazırlanmış ancak biraz bayağı dioramalar, düşman işgalcilere karşı çeşitli Vietnam zaferlerini tasvir ediyor. Üst katta sergiler daha modern Vietnam kültürüne odaklanıyor. Göze çarpanlar arasında 18. ila 20. yüzyıl bronz çanları ve hanh gongları (hilal şeklinde, dekoratif gonglar); Nguyen-hanedanı lake tahtlar, sunaklar ve "paralel cümle" panoları (laklı ahşap üzerine Çin kaligrafisi salatalık, kavun ve muz yapraklarının şekillerine oyulmuş); 7. ve 13. yüzyıl Champa taş oymaları için ayrılmış bir kanat.

Vietnam Tarihi Ulusal Müzesi

Vietnam Tarihi Ulusal Müzesi Hakkında

Müzeyi keşfederken, giriş biletinizi satın alırken size verilen İngilizce broşürüne başvurduğunuzdan emin olun, çünkü sergiler hakkında içerdiği bilgiler neredeyse eldeki tek bilgidir. Ekranlar Vietnamca'da bile çok az açıklayıcı metin sağlar ve İngilizce çevirisi yoktur. İngilizce konuşan dört müze rehberinden birini önceden ayarlamak mümkündür.

17 Temmuz 2020 Cuma

Kuzey Tayland

Kuzey Tayland

Kuzey Tayland Hakkında Bilgiler

Kuzey Tayland, Bangkok'un üzerindeki pirinç yetiştiren düz kırsal alanın, Myanmar ve Laos'u çevreleyen dağlara doğru kuzeye yükseldiği yerde başlar. Geniş bölge hem kültürel hem de coğrafi olarak güneyden çarpıcı bir şekilde farklıdır. Kuzeyin kendi dili ("Kham Muang"), mutfağı, geleneksel inançları ve ritüelleri (çoğu animist) ve bugünlerde Lanna ("bir milyon pirinç tarlası") adı verilen sağlam bir mimari tarzı var. Kuzeyin ayırt edici fiziksel özelliği olan dağlar, çoğunlukla kırsal sakinleri izole ederek farklı kültürlerin ve alt kültürlerin gelişmesine katkıda bulundu. Bugün bile ürkütücü arazi onları dış etkilerin çok hızlı ilerlemesine karşı koruyor.

Kuzey Tayland

Kuzey Tayland Gezisi

Chiang Mai, kuzey Tayland'ın doğal başkenti olmasına rağmen, bölgedeki Tayland seyahatine dahil olmayı hak eden tek şehir değil. Chiang Rai, Chiang Saen, Mae Hong Son, Phrae ve Nan, en azından bir gecede değerli ziyaretler yapmak için yeterli tarihi mekanlara, özellikle tarihi tapınaklara sahiptir. Muhteşem tapınak kalıntıları topluluğu ile antik Sukhothai şehri, kendi başına bağımsız bir destinasyondur, ancak kuzey turuna kolayca entegre edilebilir. Bu büyüleyici şehirleri ayıran dağlar ve ormanlık araziler, basit milli park locaları ve lüks tatil köyleri, sıcak su kaplıcaları, fil kampları ile süslenmiştir - liste sınırsızdır.

Chiang Rai, bölgeyi daha fazla keşfetmek için özellikle uygun bir üstür - ya dağ yamaçlarını çevreleyen tepe kabile köylerine yapılan yürüyüşlerde ya da filin kısa gezintilerinde. Hızlı akan dağ nehirleri, akarsu raftingi ve kano için ideal koşulları sağlar. Gerçekten maceraperest, geceleme ve rehberlik hizmetleri sunan milli parklardan birine gitmek isteyebilir.

Chiang Rai'den dairesel yollar, şehrin yayla çevresinde ve daha uzak dağlara doğru ilerliyor ve komünistlerin ülkelerini ele geçirmesinden sonra kaçan Çinli askerlerin torunları kahve ve çay yetiştiriyorlar. Nan, Laos'u çevreleyen dağlık köşeye sıkışmış ve Myanmar, Mae Hong Son ve Mae Sariang'ın en yakın menzilinin hemen üzerinde yer alıyor. Chiang Mai'de başlayan ve biten muhteşem bir yol olan Mae Hong Son Loop, yıllar içinde önemli bir turistik yere dönüşen küçük bir pazar kasabası Pai'den geçiyor. İlk olarak "Döngü" yapan sırt çantalı gezginler tarafından keşfedilen kasabanın basit konukevleri artık kuzeyde sakin bir hafta sonu arayan Bangkok iş adamları için tasarlanmış akıllı tatil yerlerine doğru yol alıyor.

10 Temmuz 2020 Cuma

Mae Sariang ve Sangklaburi, Tayland

Mae Sariang

Mae Sariang

Loop'un güney yolu, Yuam Nehri'nin yanında oturan küçük bir pazar kasabası Mae Sariang'dan geçiyor. Konforlu oteller ve bir avuç iyi restorana sahip olan kasaba, yakındaki Salawin Milli Parkı'nda yürüyüş yapmak veya Myanmar'ı sınırlayan Salawin Nehri'nde tekne turları için iyi bir başlangıç ​​noktasıdır.

Mae Sariang ve Yakınları

Mae Sariang yakınlarında yol, Tayland'ın en muhteşem dağ manzarasından geçiyor ve görünüşte sonsuz panoramalar rotayı çizen kalın tik ormanlarındaki boşluklardan açılıyor. Zamanın durmuş gibi göründüğü tepe kabilesi köylerinden geçeceksiniz ve Karen kadınları geleneksel kıyafetleriyle gururla pazara gidiyorlar. Salawin Milli Parkı, 1194 Karayolu üzerinde Mae Sariang'ın batısında, ancak yol yürüyüş ve bisiklet parkurları olan bu güzel vahşi bölgeye çok ilerlemiyor.

Sangklaburi

Sangklaburi

Bu uykulu kasaba Khao Laem Barajı'nın yarattığı büyük bir gölün üzerinde oturuyor. Bir zamanlar burada bir Mon köyü vardı, ancak 1983 yılında baraj inşa edildiğinde neredeyse tamamen su ile kaplıydı. (Tapınak da dahil olmak üzere bazı bölümler hala yüzeyin altında görülebilir.) Pzt halkı kıyıdaki Sangklaburi'nin karşısındaki bir köye yerleşti.

Myanmar sınırına yakınlığı nedeniyle Sangklaburi, sakinleri kasabanın küçük gece pazarında göreceğiniz Karen ve Bangladeş topluluklarına da ev sahipliği yapıyor. Orman yürüyüşü ve Karen köylerine ziyaretler ziyaretçiler için popüler aktivitelerdir. Ayrıca üç pagodalı pasaportta Myanmar'a pasaport fotoğrafı ve 10 $ (sadece ABD para birimi - sınırda bir değişim tesisi var) ile geçebilirsiniz, ancak Myanmar sınır kasabası Phayathonzu'dan daha ileri gidemezsiniz.

Mon Village

Khao Laem Barajı'na yol açmak için, Myanmar'dan Mon halkı tarafından yarım yüzyıl önce yerleşen bir köy, Sangklaburi'nin karşısındaki kıyıya taşındı. Köyde Hint ve Birmanya etkileri olan bir tapınak ve geceleri güzelce aydınlatılan bronz renkli bir piramit chedi var. Köyde kuru ürünler pazarında Çin ve Birmanya kıyafetleri ve biblolar satılıyor. Yakındaki yemek tezgahlarında Mon yemekleri mevcut. Buraya araba veya tekne ile gidin veya Tayland'ın en uzun ahşap köprüsünden geçin.

3 Temmuz 2020 Cuma

Sukhothai Gezi Rehberi

Kraliyet sarayı (Royal Palace), Sukhothai

Kraliyet sarayı (Royal Palace), Sukhothai 

Thais, Sukhothai'nin hükümetini insanlara hizmet eden, sosyal ihtiyaçları ve adaleti vurgulayan bir monarşi olarak hayal eder. Kölelik kaldırıldı ve insanlar kendi yerel dinlerine, Hinduizm ve Budizm'e (genellikle eşzamanlı olarak) inanmakta ve esnaflarını engel olmadan sürdürmekte özgürdüler. 19. yüzyılda, Wat Mahathat'ın karşısındaki saray kalıntıları arasında ünlü bir Ramkhamhaeng taş yazıt bulundu. Şimdi Bangkok Ulusal Müzesi'nde, bazen Tayland'ın Bağımsızlık Bildirgesi olarak anılıyor. Yazıtın en iyi bilinen alıntısı şöyledir: "Bu şehir Sukhothai iyidir. Suda balık var, tarlada pirinç var. Cetvel, yol boyunca birlikte seyahat eden insanlara vergi koymuyor ve öküzlerini ticaret yapmak için yol ve atlarını satmak için at binmek. Fillerle ticaret yapmak isteyenler, bu yüzden esnaf. Atlarla ticaret yapmak isteyenler, bu yüzden esnaf. "

Wat Chang Lom

Parkın doğusundan dolayı Sukhothai'nin en eski manastırlarından biri. 14. yüzyılın sonlarında yapıldığı düşünülen çan şeklindeki pagodası Sri Lanka etkisidir. Pagoda, hasarlı fil payandalarının üstünde üç katmanlı bir kare kaide üzerine oturtulmuştur. Chedi'nin önünde bir viharn ve yalnız sütunlar vardır; diğer dokuz çedinin kalıntıları bu kompleks içinde bulunmuştur.

Wat Mahathat

Wat Mahathat

Sakin bir lotus göletinin ortasında oturan Wat Mahathat, Sukhothai'nin en büyük ve en güzel manastırıdır. Bileşik içinde, her biri Sukhothai asaletinin bir üyesinin cenaze küllerini içeren yaklaşık 200 sıkıca paketlenmiş chedis bulunmaktadır. Üstlerinde yükselmek, soğanlı, lotus tomurcukları için dikkat çeken büyük bir merkezi chedi. Chedi'nin etrafına sarılmak, 111 keşişlik bir frizdir, elleri hayranlıkla kaldırılır. Muhtemelen Sukhothai'nin ilk kralı tarafından inşa edilen Wat Mahathat, bugünkü formunu 1345'te lotus-bud chedi'yi keşiş Sisatta tarafından Sri Lanka'dan geri getirilen iki önemli kalıntıya ev sahipliği yapan Kral Lö Thai'ye borçludur. Bu Sri Lankalı tarzı chedi, Sukhothai ve klasik Sukhothai stilinin sembolü oldu. Kopyaları, imparatorluğun ruhsal ve zamansal merkezi Sukhothai'den çıkan sihirli bir çemberi işaret eden vasal devletlerinin ana şehirlerinde yapıldı.