11 Mayıs 2019 Cumartesi

İstanbul Arkeoloji Müzesi Gezi

NEKROPOLÜ BÖLÜMÜ 

NEKROPOLÜ BÖLÜMÜ
 Bu bölümde antik İstanbul (Byzantion) nekropolünden (mezarlık) bulunan mezar taşları teşhir edilmektedir. Bu nekropol antik İstanbul surlarında Trakya kapısının bulunduğu, Sultan Mahmut Türbesi civarından başlıyor, Beyazıta, oradan Vezneciler ve Süleymaniye'ye ve Lâleli'ye doğru devam ediyordu. Bu bölümü orta bölüm ile ayıran duvarda çoğu yalnız kitabeli M. E. IV üncü asrın sonuna. veya III üncü asra ait olan taşlar vardır. Üzerlerinde kalan izlerden boyalı oldukları anlaşıyor. Boya olarak kırmızı, mavi ve sarı kullanılmıştır.

BÖLME DUVARINDA ALT SIRADA ORTADA

Çıplak bir genç kabartmasını havialınlıklı mezar taşı. Genç sağ elinde bir kuş tutmakta"  ve bir köpekle oynamaktadır. Bu taşın da boyalı olduğu anlaşılıyor. Attikada yapılmış bir eserdir. M. E. IV üncü asrın sonuna âittir.

İKİNCİ DUVAR ALT SIRA KÖŞEDE

257- Hygeia'nın mezar steli. Bir karı-kocaya ait olan bu stele, yalnız kadının ismi yazılmış, erkeğin isminin yeri boş bırakılmıştır. Yani kadından sonra ölen erkeğin ayni mezara gömülmediği anlaşılıyor.

ORTADA, PENCERE ALTINDA

4280 - Bir ailenin mezar steli. Üzerinde ayakta üç büyük insan ve bir'çocuk tasviri vardır
4205 -   Heris'in mezar steli. Bu stel üzerinde bir  denizci olan sahibinin silahları ve bir harp gemisi , Provası tasvir edilmiştir.
4206 - Hekatodoros'un oğlunun mezar steli. Bu stelin sahibi bir ilim adamı ve aynı zamanda bir sporcudur. Rafta görülen kitap defter, mürekkep . hökkası, kalem, ve atletlere mahsus bir alet olan strigilis (atletlerin vücutlarındaki yağları kazıdıkları. ucu kıvrık alet) bunu işaret etmektedir. Stel süzerinde galiplere mahsus çelenk, palmiye dâlı ile  ilâh Hermes'in işareti olan Kerykeion, bir ay, filozoflara mahsus deynek, bir kaide üzerinde küre, saplı bi el feneri veya yanmamış bir meşale görülmektedir. Heleniksitik Çağ.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder