5 Mayıs 2019 Pazar

Kısaca Kore

kore rehberi

Kore Yarımadası, Asya kıtasının en doğu ucundan güneye doğru uzanıyor. En dar yerinde eni yaklaşık 216 km, boyu 1000 km. Topraklarının yüzde 70'i dağlarla kaplı olan Kore bu yönüyle dünyanın en dağlık bölgelerinden biri. Doğu kıyısı boyunca uzanan dağlar Doğu Denizi'ne inen dik yamaçlar oluşturuyor, güney ve batı kıyılarında ise dağlar denize doğru kademeli olarak alçalıp düzleşerek tarım alanları, özellikle de pirinç yetiştirmeye uygun alanlar yaratıyor.
Yarımada, 38. paralelin hemen kuzeyinden bölün- müştür. Güneyde Kore Cumhuriyeti ve Koz | Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti aralarında askerden Arındırılmış Bölge (DMZ) ile birbirinden ayrılmaktadır.
Kore Cumhuriyeti, sekiz bölge ve bir özel özerk il (do); başkent Seul, altı özel statülü şehir Busan, Daegu, Incheon, Gwanaju, Daejeon ve Ulsan; 74 şehir (si) ve 85 ilçeden (gun) oluşuyor.
Kore dili; Türkçe, Macarca, Moğolca ve Fince gibi : Ural Altay dil ailesine dahil. Hangeul (Kore alfabesi) temelde 10 ünlü ve 14 ünsüz harften oluşuyor. 1443'te Kral Sejong tarafından görevlendirilen bir grup bilim adamı tarafından konuşma dilinin yazılı ifadeye dökülmesiyle hazırlanmıştır. Hangeul'un nasıl kullanılacağına dair açıklamalar içeren tarihi belge Hunminjeongeum, UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde ve UNESCO her yıl hangeul'un yaratıcısı adına “Kral Sejong Okur-Yazarlık Ödülü” veriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder