26 Nisan 2019 Cuma

BARTIN GEZİSİ

BARTIN GEZİ REHBERİ

Bartın ırmağının antik çağdaki adı Parthenios'du. Bugünkü adının bu sözcükten geldiği düşünülüyor. İçinden ırmak geçen kentlerimizden. Irmağın kıyısındaki eski mahalle tarihi köprüler ve kiminin yaşı 200 yıla varan evler var. Tarihi eserlerin bir bölümü de çarşının içinde. Çarşı bölgesini yürüyerek dolaşmak en iyisi. Hem dar yollarda trafikle cebelleşilmez hem de tarihi yapılar hakkında görüşülmüş olunur. Modern karayolundan bakıldığında edinilen izlenimler yanıltıcıdır. Kentin ruhu çarşı içinde dolaştıkça hissettiriyor. Amasra Bartın'ın en popüler tatil merkezi. Özellikle iç turizmde çok biliniyor.Amasra yolu Bartın'dan geçiyor.Tarihe çok  meraklı olmayanlar için bile Bartın kent merkezinde bir mola vermek çekici olacaktır.

bartın gezi rehberi

Halen içinde yaşanılan tarihi evler geçmişe özlemle bakmayı sağlıyor. Çarşı hızla modernleşse de eski esnaf ve zanaatkar ilişkilerinin izleri hissediliyor. Bartın'da bulunan tarihi yapıları biz listeleyelim, siz gönlünüzce gezin.

Halil Bey Camisi ( Yukarı Cami )

1872'de yapılan kubbesiz, dikdörtgen planlı, iki sıralı 45 pencere ile aydınlanan kargir yapı.

İbrahim Paşa Camisi ( Orta Cami )

Yapım yılı bilinmemekle birlikte 150 yıllık bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmekte.

Şadırvan Camisi ( Aşağı Cami )

1903 - 1905 yılları arasında halktan toplanan paralarla yapıldığı söyleniyor.

Aya Nikolas ( BODOSAKİ ) Kilisesi

1319 yılında Bartın'daki Rum Cemaati tarafından yaptırılmış. 1936 yılından itibaren bir süre Elektrik Santrali olarak kullanılan bu tarihi yapı, 1995 yılında restore edilerek kültür evi olarak hizmete açılmış.

Ebu Derda Türbesi 

Hz. Muhammed (S.A.V.) 'in sancaktarı Ebu Derda Hazretlerine ait olduğuna inanılıyor. Günümüzde sadece bir taş lahidi ulaşan ve yanında küçük bir cami ile kavşak suyu çeşmesi ve bir kuyu bulunan türbe. Manevi makam olarak hayli ziyaretçi çekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder