3 Nisan 2019 Çarşamba

RİVA - POYRAZKÖY


 RİVA REHBERİ

Karadeniz kıyısında, Anadolu Feneri ile Şile arasında kalan Riva'nın (yeni adı Çayağzı), Avrupa yakasındaki Kilyos ve Asya yakasındaki Şile gibi yerlere göre daha az kalabalık, geniş ve uzun bir kumsalı bulunmaktadır. Kumsalın bir bölümü askeri bölge ve geçilemiyor.

riva gezi rehberi

Çevrede küçük koylar, açıklarda ise adacıklar görülüyor. Plajda kabin, çevrede ve dere kenarında kahveler bulunuyor. Konaklamak isteyenler küçük otel ve pansiyonlardan yararlanabilirler.
Tepedeki Riva kalesi harap durumda. Kalenin kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmiyor ama büyük olasılıkla Boğaz'a yapılacak bir saldırıyı önlemek ve bu sahil bölgesini güvenlik altına almak amacıyla inşa edilmiş. Tarihi Bizans öncesine uzanan Riva'nın bu yüzyıl başında nüfusunun çoğunluğu Rum imiş. 1. Dünya Savaşı sırasında boşaltılmış ve sonra Karadeniz'den gelen göçmenler yerleşmişler.
Riva'nın güzelliği, yalnızca denizi ve kumsalıyla sınırlı değil. Riva deresi, yemyeşil bir vadi boyunca akıyor ve buradan denize dökülüyor. Genişliği yer yer 10 metreye ulaşan dere balık avcılığı için uygun. Dereden sazan ve yayın balığı çıkıyor. Ayrıca Riva Çayı üzerinde kayık kiralanarak gezinti yapılabilir.
Dere boyunca ve Riva'ya yaklaştıkça, dere kenarında küçük lokantalar ve piknik yerleri bulabilirsiniz. İsterseniz yanınızda getirdiğiniz yiyecekleri mangal ve içecek bir şeyler isteyerek yiyebilir, isterseniz tüm ihtiyacınızı oradan karşılayabilirsiniz.

POYRAZKÖY

Boğaz'ın Anadolu yakasında, Karadeniz'e en yakın yerleşimlerden biridir Poyrazköy. Fazla kalabalık olmayan köy, tepeye kurulmuş. Köye girmeden sola, Poyrazköy plajına yol ayrılıyor. Plaj, fazla büyük olmayan bir kumsal ve çevresindeki irili ufaklı tesislerden oluşuyor. 

poyrazköy gezi

Soyunma kabinleri, lokanta ve kahveler var. Poyrazköy, rüzgara ve akıntıya karşı korunaklı bir koy olduğu için, tekne ve yatların demirlemesi için uygun. Özellikle yazın tatil günlerinde koy teknelerle doluyor. Yat sahipleri, ya da biraraya gelip tekne tutanlar denize girmek için nispeten temiz olan Poyrazköy'ü seçiyorlar. Poyrazköy'ün çevresi bir süre öncesine kadar askeri alanla çevriliydi. Askeri alan, köye girişi engellemiyordu ama Beykoz - Poyrazköy yolu üzerindeki sık ormanlık alanda durmayı ve piknik yapmayı yasaklıyordu. Yasak kalkınca yol boyu piknikçilerin akınına uğradı. Geçen yıl da piknik ateşinden çok büyük bir yangın çıktı. Çevreyi tahrip etmeden yararlanmayı ne zaman öğreneceğiz acaba? İnsanın keşke yasak devam etseydi diyesi geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder