6 Nisan 2019 Cumartesi

MUDANYA GEZİ REHBERİ - BURSA


MUDANYA GEZİ

BURSA / MUDANYA
Mudanya'da bir çok eski yapı zamana karşı siremmeye calısıyor fa/ffaj. Eski Rum köyü Trilye (Zeytinbağı) tümüyle koruma alimdaki bir bahka köyü (yanda),
gede eski Mudanya'yı gezebilirsiniz. Tabii eski evlerin arasına ksma gibi saplanmış zevksiz yeni yapıları da ne yazık ki göreceksiniz. Sağından solundan tecavüze uğramış da olsa geçmişi yansıtan semtte dolaşmak keyifli oluyor.
Mudanya bir sahil kasabası ama denize girmek isterseniz biraz daha yol katetmeniz gerekecek. Kıyıdan batıya doğru uzanan yol 7 km. sonra eski Rum yerleşimleri olan Siye'ye (Kumyaka) ve 11 km. sonra Trilye'ye (Zeytinbağ) çıkıyor. Siye'nin çarşaf böreği ve cevizli lokumu meşhur. Trilye eskiden ipekböceği yetiştirirmiş, zeytinlerin ilaçlanması ile ipekböceği bir arada olmamış, dutları söküp kerestesinden kayık yapmışlar, şimdilerde balıkçılık ve zeytincilik yapıyorlar. Trilye zeytini sofralık zeytinlerin en iyilerinden. Rumlar zamanında elli kadar yağhane varmış, günümüzde birkaçı faal durumda.
Harap durumdaki eski okul binasında bir zamanlar Kıbrıs Cumhurbaşkanı olan Piskopos Makarios'un okuduğunu anlatıyorlar. SİT alanı ilan edilen köyün halkı mübadelede Selanik'ten gelmiş. Eskiyen evlerini yıkıp geniş geniş yeni evler yapamadıkları için bu işe biraz kızgınlar. Eski evleri yıkıp yerine yenilerini yapmakta gecikenler, koruma bilinci gelişip de köy SİT alanı ilan edilince, artık bir zamanlar sorgusuz sualsiz yaptıkları bu yıkıcılığa sınır getirilmesini bir türlü içlerine sindiremiyorlar. 
Bölgede iyi balık çıkıyor. Rivayet ediliyor ki tarihin eski zamanlarında
müthiş bir balık yatağıymış ve burada tutulan barbunlar Doğu Roma İmparatorunun sofrasına kadar gidermiş. Şimdi öyle bol değilse de kıyıdaki balıkçı lokantalarında taze ve nisbeten ucuz balık yemek gene de mümkün. Balıkçılar Karadeniz'in Sürmene'sinden gelip yerleşmişler. Hani Lazın topalını Kanada'da görüp ne aradığını sormuşlar da “Topal ayağımla anca buraya kadar gelebildim,” demiş ya o misal. Yazlıklar çoğalıp balıklar azaldıkça fiyatlar da yükseliyor.
Köydeki Fatih Camisi eski St. Stephanos Kilisesi'nden çevrilmiş. Kemerli Kilise denilen Panagia Pantobalissa Kilisesi ve manastırlar gezilebiliyor.
Mudanya'da konaklamayıp da Balıkesir yönüne devam etmek isteyenler Zeytinibağ'da kıyıdan ayrılan yolu izleyip Bursa - Balıkesir yolunun 40. km'sine çıkabilirler.
MUDANYA ULAŞIM
İstanbul'dan Bursa yolunu izleyip Gemlik'i 5 Km. geçince sağa ayrılan yolla veya Bursa üzerinden Mudanya'ya ulaşılabiliyor. İstanbul'dan yolcu vapuru ve feribotla da ulaşım sağlanıyor. Bursa - Gemlik arası 25 Km. İstanbul üzerinden geliyorsanız Gemlik'ten sonra dönen yolu seçin, biraz dar ve virajlı ama güzel bir manzara size eşlik edecek, hem de daha az benzin yakacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder