16 Ağustos 2019 Cuma

BOZCAADA DA BAĞCILIK VE ŞARAPÇILIK



BOZCAADA'DA BAĞCILIK VE ŞARAPÇILIK

"Biz çavuş üzümü sayesinde okuduk" diyor Ahmet Talay. Türkiye'nin en güzel sofralık üzümü olan Bozcaada'nın meşhur, çavuş üzümünün bir asırlık geçmişi var. Çok fazla bekleyemeyen ve çabuk bozulan bu üzümü, 1950'Ierde, özellikle İstanbul'da yaşayan gayrimüslimler alırmış. Yılda 3 000 ton çavuş üzümü üretilirmiş. 1986'daki büyük kuraklık sırasında, verim düşmüş, araziler satılmış. Bu­ gün, artık üreticiler geçinmek için "prenses" olarak da bilinen üzüme eskisi kadar bel bağlamıyor. Bozcaada'nın bağcılığı, adanın tarihi kadar eski. Adaya, Rumlardan kalma bir miras. Rumlar, çocukları doğduğunda bağ diker, böylece bağların yaşını hesaplayabilirlermiş . Üzüm toplamaya başlarken de, yarı Rumca yarı Türk­çe, "Kala bereket" derlermiş.
Bugün adada üç şarap fabrikası var. İkinci ku­şak şarap üreticisi Ahmet ve Mehmet Talay kardeşler, Ataol ve Yunatçılar . Bozcaada'nın bağlarındaki üzümler, sımsıcak bir güneşin ve serin rüzgarların birlikteliğiyle olgunlaşıyor. 1982'ye kadar, Türkiye'deki şarap üretiminin yüzde 10'u Bozcaada'dan çıkarmış. Adanın 10 650 dönüm alanı bağlar la kaplı ve en büyük özelliği, yerli üzümlerle şarap yapılıyor olması. Yazla birlikte, bağ evlerine giden adalılar, Eylül­ de bağ bozumunun ardından merkezdeki evle­rine döner. 


1970'Ii yıllarda, 4 000-5 000 ton şaraplık üzüm üretilirmiş. Bugün, adadaki bağcılığın ve şarap kalitesinin geliştirilememesinin en belirgin nedenlerinden biri olarak, 1980'Ierde buraya ge­lip yerleşen İstanbulluların almış oldukları ve üzerine ev yaptıkları arazilerdeki bağların, uzun süre bakımsız kalması gösteriliyor. Şarap üreticilerinin geçirdiği bu zor dönem, devlet deste­ğiyle bir ölçüde atlatılmış Talaylara göre, son beş yıldır durum çok farklı. Ada genelindeki ye­ni bağlar , şaraplık üzüm üretimi amacıyla kuruluyor. Sofralık şarabın yanı sıra, yıllandırmaya uygun şarap üretimi için de çalışmalara başlan­mış. Adada şaraplık üç üzüm türü var: karasa­ kız, kırmızı bir üzüm. Bu üzümden yumuşak içimli, alkolce zengin, rengi koyu kırmızı olma ­ yan gövdeli bir şarap üretiliyor. Vasilaki, olarak bilinen beyaz üzümden açık sarı, yumuşak içim­li, aromaca zengin şarap yapılıyor. Karalahna, az üretilen bir tür . Bu şarabı üretmeye ilk kez Talaylar, beş yıl önce başlamışlar. Monosepaj (tek tür üzümün kullanıldığı şarap) , koyu kırmı­zı renkli, dinlendirerek yumuşatılmış bir şarap elde ediliyor. Ayrıca Bozcaada toprağında nasıl bir sonuç vereceği merak edilen Anadolu üzümleri ve Fransız orijinli, Cabernet Sauvig­non, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc gi­bi şarap türleri deneniyor. Şarap turlarına katıl­mak ya da kargoyla sipariş vermek isterseniz, üç fabrikadan da size yardımcı olacaklardır. Ay­rıca, fabrikaların satış mağazalarında ya da ada­daki büfelerde de şarap satılıyor. Talay (0286 697 80 80, Yunatçılar 0286 697 80 55, Atol 0286 697 80 04).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder