BOZCAADA'DA BAĞCILIK VE ŞARAPÇILIK
"Biz çavuş üzümü sayesinde okuduk" diyor Ahmet Talay. Türkiye'nin en güzel sofralık üzümü olan Bozcaada'nın meşhur, çavuş üzümünün bir asırlık geçmişi var. Çok fazla bekleyemeyen ve çabuk bozulan bu üzümü, 1950'Ierde, özellikle İstanbul'da yaşayan gayrimüslimler alırmış. Yılda 3 000 ton çavuş üzümü üretilirmiş. 1986'daki büyük kuraklık sırasında, verim düşmüş, araziler satılmış. Bu gün, artık üreticiler geçinmek için "prenses" olarak da bilinen üzüme eskisi kadar bel bağlamıyor. Bozcaada'nın bağcılığı, adanın tarihi kadar eski. Adaya, Rumlardan kalma bir miras. Rumlar, çocukları doğduğunda bağ diker, böylece bağların yaşını hesaplayabilirlermiş . Üzüm toplamaya başlarken de, yarı Rumca yarı Türkçe, "Kala bereket" derlermiş.
Bugün adada üç şarap fabrikası var. İkinci kuşak şarap üreticisi Ahmet ve Mehmet Talay kardeşler, Ataol ve Yunatçılar . Bozcaada'nın bağlarındaki üzümler, sımsıcak bir güneşin ve serin rüzgarların birlikteliğiyle olgunlaşıyor. 1982'ye kadar, Türkiye'deki şarap üretiminin yüzde 10'u Bozcaada'dan çıkarmış. Adanın 10 650 dönüm alanı bağlar la kaplı ve en büyük özelliği, yerli üzümlerle şarap yapılıyor olması. Yazla birlikte, bağ evlerine giden adalılar, Eylül de bağ bozumunun ardından merkezdeki evlerine döner.
1970'Ii yıllarda, 4 000-5 000 ton şaraplık üzüm üretilirmiş. Bugün, adadaki bağcılığın ve şarap kalitesinin geliştirilememesinin en belirgin nedenlerinden biri olarak, 1980'Ierde buraya gelip yerleşen İstanbulluların almış oldukları ve üzerine ev yaptıkları arazilerdeki bağların, uzun süre bakımsız kalması gösteriliyor. Şarap üreticilerinin geçirdiği bu zor dönem, devlet desteğiyle bir ölçüde atlatılmış Talaylara göre, son beş yıldır durum çok farklı. Ada genelindeki yeni bağlar , şaraplık üzüm üretimi amacıyla kuruluyor. Sofralık şarabın yanı sıra, yıllandırmaya uygun şarap üretimi için de çalışmalara başlanmış. Adada şaraplık üç üzüm türü var: karasa kız, kırmızı bir üzüm. Bu üzümden yumuşak içimli, alkolce zengin, rengi koyu kırmızı olma yan gövdeli bir şarap üretiliyor. Vasilaki, olarak bilinen beyaz üzümden açık sarı, yumuşak içimli, aromaca zengin şarap yapılıyor. Karalahna, az üretilen bir tür . Bu şarabı üretmeye ilk kez Talaylar, beş yıl önce başlamışlar. Monosepaj (tek tür üzümün kullanıldığı şarap) , koyu kırmızı renkli, dinlendirerek yumuşatılmış bir şarap elde ediliyor. Ayrıca Bozcaada toprağında nasıl bir sonuç vereceği merak edilen Anadolu üzümleri ve Fransız orijinli, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc gibi şarap türleri deneniyor. Şarap turlarına katılmak ya da kargoyla sipariş vermek isterseniz, üç fabrikadan da size yardımcı olacaklardır. Ayrıca, fabrikaların satış mağazalarında ya da adadaki büfelerde de şarap satılıyor. Talay (0286 697 80 80, Yunatçılar 0286 697 80 55, Atol 0286 697 80 04).
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder