21 Aralık 2019 Cumartesi

Doğu Afrika Ülkesi Kenya

Kenya Hakkında

kenya

Kenya, 582.000 km2 (224.000 km2) milden fazla bir alana yayılmış ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Teksas eyaletinden biraz daha küçüktür. Kenya ekvatorda yer almaktadır ve beş ülke ile sınırlanmıştır: Uganda (batıya), Sudan (kuzeybatıya), Etiyopya (kuzeyde), Somali (kuzeydoğuda) ve Tanzanya (güneyde). Güneydoğu kenarı boyunca Kenya'nın tropik sahil şeridi ülkeyi Hint Okyanusu'na bağlar.
Kenya'nın başkenti Nairobi, güneybatısında yer alır. Diğer büyük şehirler Mombasa (sahilde yer alır), Nakuru ve Eldoret (batı-orta bölgede bulunur) ve Kisumu (batıda Victoria Gölü kıyısında bulunur).

Coğrafi Özellikleri ile Kenya


Kenya, Büyük Rift Vadisi tarafından ikiye bölünmüş, sahil boyunca bulunan alçak düzlüklerden batıdaki verimli platoya kadar çok çeşitli topografik özelliklerle kutsanmıştır. Büyük Yarık Vadisi, çeşitli göllere, kurak ve engebeli manzaralara ve aktif kaplıcaların bulunduğu volkanik yer şekillerine ve Orta Kenya'nın yayla bölgeleri tarım için verimli bir zemin sağlar ve Kenya'yı Afrika'nın en tarımsal olarak verimli ülkelerinden biri haline getirir. Ancak Kenya'nın kuzeyi, diken çalılarıyla dağılmış büyük ölçüde çöl arazisidir. Bu, birçok plaj, mercan kayalığı, dere ve mercan adası bulunan Kenya sahiliyle büyük ölçüde tezat oluşturuyor. Kıyı şeridi büyük ölçüde düzdür ve yuvarlanan Taita tepelerine yol açar.

kenya
Afrika'nın en yüksek dağı olan Kilimanjaro Dağı, Kenya ve Tanzanya arasındaki sınırda yer almaktadır. Kilimanjaro'nun nefes kesen manzarası Amboseli Ulusal Parkı'ndan görülebilir. İkinci en yüksek dağ - Kenya Dağı - ülkenin merkezinde bulunabilir.
Kenya tropik iklim hakimdir. Kıyı alanı ılık ve nemli, merkezi yaylalar ılımandır ve Kenya'nın kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde hem sıcak hem de kuraktır. Kenya'da yağış mevsimseldir ve çoğu yağmur Nisan ve Haziran ayları arasında, Ekim ve Aralık ayları arasında ise daha kısa yağışlar görülür.
Kenya Doğu Afrika'da ekvatorda bulunur.


Kenya Nüfusu

kenya

2017 yılında Kenya nüfusunun 49,7 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Kenya resmi olarak Kenya Cumhuriyeti olarak bilinir.
Kenya'daki iki resmi dil İngilizce ve Svahili'dir, ancak ülkenin çeşitli bölgelerinde konuşulan düzinelerce dil vardır.

Kenya, Tanzanya ve Uganda ile dünyanın en büyük ikinci tatlı su gölü olan Victoria Gölü'nü paylaşıyor. Kenya'da birçok milli park ve vahşi yaşam rezervi bulunmaktadır. Safari, ziyaretçiler için popüler bir etkinliktir. Tarım, Kenya'nın ekonomisi için, özellikle çay, kahve ve çiçekler için önemlidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder