28 Aralık 2019 Cumartesi

MAYMUN KÖPRÜLERİ

MAYMUN KÖPRÜLERİ

MAYMUN KÖPRÜLERİ

MAYMUN KÖPRÜLERİ KONUMU

Waftage için alışılmadık tesisler Mekong Deltası'nın farklı bölgelerinde Vietnam'ın güney kesiminde bulunabilir. Sadece belli belirsiz köprülere benziyorlar; Bu yüzden olağandışı bir isim olan Monkey Bridges'ı almışlardı. Maymunlar için sadece uygun olduklarına dair yaygın inancın aksine, Maymun Köprüleri yerli halkın suyu uzun yıllar boyunca geçmesine yardım etti. Geleneksel olarak kalın bambu sapları (oldukça kaygan oldukları için geçmek zorlaştı) bu tip yapılar için kullanıldı; Eski halatlarla bağlanmıştı. Bu köprülerin parmaklıkları kızışıyor, bu yüzden maymun köprülerinden birinin üstesinden gelmek için insanlar maymunlar gibi bir mesafeye doğru koşmaya başlamalı. Bu yapılar yerel sakinler tarafından inşa edilmiştir. Köprüler oldukça kırılgan olduğundan, sürekli yokedilmekte ve yeniden inşa edilmek zorundadırlar. Maymun köprüleri arasında oldukça yüksek ve alçak olan kısa ve uzun olanlar var; bu kırılgan yapıların tek tuhaf şekli değişmeden kalır. Cılızlaşmış köprü her an çökebilir; lastik tabanlarla en rahat ayakkabı giymek gerekir, aksi takdirde ince bambu sapları kolayca kayabilir. Köprülerin sığ nehri geçmek için kullanılmış olmasına rağmen, karanlık sularda yüzme ihtimali yolculara çekici gelmiyor, ancak kesinlikle heyecan katıyor.
Mesafeleri kısaltmanın yanı sıra estetik açıdan da büyük bir öneme sahip olan köprüler kültürel buluşmaların da simgesi konumunda. 

MAYMUN KÖPRÜLERİ


MAYMUN KÖPRÜLERİ YAPISI

Ancak bazı köprüler görüntüleri nedeniyle insanlarda tedirginlik oluşturuyor. İşte dünyanın en ürpertici köprüleri. Muhtemelen her gün eve, işe veya herhangi bir yere giderken en az bir köprüden geçiyorsunuzdur, fakat hem midenizi çalkalayan hem de kusma isteği uyandıran ürkünç köprülerin üzerinden geçmezsiniz. Şimdi bu sadece tekil bir köprü değil, Mekong Deltası'nın çeşitli yerlerinde de bu köprüden var. Sadece bir maymun onları geçebilir gibi görünse de, aslında halk için popüler bir geçiş noktası bu köprüler... Genellikle tek bir bambu parçasından yapılan maymun köprüsü adı verilen köprülerden geçen insanlar dengede kalabilmek için şekilden şekile giriyor. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bu en yüksek asma köprünün de ilginç bir geçmişi var. 1929'da inşa edilmiş olan bu köprünün aslında 50 yıldan daha uzun bir süredir stabilize edici rüzgar kabloları yoktu. O zamandan beri oldukça turist çekici bir yer haline geldi. Çoğunlukla dünyanın en tehlikeli köprüsü olarak adlandırılan bu boşlukla dolu döner köprüyü geçmek her yiğidin harcı değil! Bu köprüyü dünyanın en korkunçlarından biri yapan şey, çatlaklardan kayarsanız sadece pırıl pırıl Hunza Nehri'ne düşmek değil, köprünün son kalıntıları ile yan yana sarkmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder