30 Aralık 2019 Pazartesi

Jiuzhaigou Ulusal Parkı

Çin Jiuzhaigou Ulusal Parkının Güzellikleri


Çin kültürünü keşfetmek için ideal bir yer, Jiuzhaigou Ulusal Parkı'dır. Adı Dokuz Köyler Vadisi olarak Çin'den çevrilebilir. Bu rezerv, Sichuan'ın kuzeyinde bulunmaktadır. Şaşırtıcı renkli gölleri ve basamaklı şelaleleri tüm dünyaya duyurdu. Rezervte birkaç antik köy var. Dünya önemi olan bir dönüm noktasıdır.

Jiuzhaigou Ulusal Parkı


Son yıllarda milli parkın yüz binlerce gezgin tarafından ziyaret edilmesine rağmen, hala rahatlatıcı bir dinlenme için harika bir yer. Parkın her biri kendi eşsiz manzaralarına sahip olan bir dizi vadisi vardır. Zhi Tsze vadisinde, ilkel ormanda dolaşırken ünlü Five Flowers Gölü de dahil olmak üzere muhteşem gölleri görebilirsiniz. Czechav vadisi de güzel gölleri ile ünlüdür. Shuzheng vadisinde muhteşem şelaleleri görebilirsiniz.

Milli parkta bulunan köyler ziyaretçiler için daha az caziptir. Yerel yaşam biçimi yüzlerce yıldır değişmeden kaldı. Burada, gezginler yerli halkın gerçek manzara eserlerine benzeyen basamaklı çeltik alanlarını nasıl oluşturdıklarını ve işlemelerini görebilirler. Yüz yıl önce rezervde 9 küçük köy vardı. Şimdiye kadar, sadece yedi tanesi hayatta kaldı. Milli parkta sürekli olarak yaklaşık 1.000 kişi yaşıyor.

Jiuzhaigou Ulusal Parkı Tarihçesi

Jiuzhaigou Ulusal Parkı


Sichuan Eyaleti’ndeki Jiuzhaigou Doğa Koruma Alanı, Çin’in bambaşka bir yüzü. Jiuzhaigou, ‘dokuz köyün vadisi’ anlamına geliyor. Bir zamanlar bu vadide dokuz Tibet köyü varmış. Min Shan Dağları’nın 2000 metreden 4800 metreye kadar yükselen tepelerinde, Shuzheng, Rize and Zechawa vadilerinin oluşturduğu Y biçimli, 30 kilometre uzunluktaki bu vadide oldukça ender rastlanan altunî küt burunlu maymun, domuz porsuğu, misk geyiği gibi canlı türleri yaşıyor. 

Her yıl milyonlarca ziyaretçi bu zor bulunur fırsatı yakalamak ve akçaağaç, ladin, bambu ağaçlarıyla çevrili berrak gölleri, çağıldayan şelaleleri görmek için Jiuzhaigou Doğa Koruma Alanı’na çeviriyor rotayı. Burası Çin’in güneybatısında Tibet sınırına en yakın yerleşim yeri. Zaten yörede yaşayanların çoğu Tibetli. Yerli halk Tibet kültürünü yaşatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder