21 Mart 2020 Cumartesi

İslam Sanatları Müzesi, Kahire

İslam Sanatları Müzesi

İslam Sanatları Müzesi

Çok sık göz ardı edilen bu, Kahire'nin nadir ve kapsamlı bir İslam sanatı koleksiyonuna sahip en iyi müzelerinden biridir. Binanın dokusuna yapılan büyük bir restorasyondan sonra, galeriler şimdi İslami Kahire'nin gelişiminin bir açıklaması ile hem yer hissi veriyor hem de ziyaretçilere en iyi İslam sanatlarının kapsamlı bir koleksiyonunu sunuyor.

Ortama göre düzenlenmiş, Ummayad'dan Abbasi, Fatimid, Ayyubid ve Mamluk eserlerine kadar her gelişim döneminden parçalar var. Ahşap işleri, sıva, kakmacılık, seramik, cam, metal işleri, tekstil ve halıları görebilirsiniz.

İslam Sanatları Müzesi Hakkında

İslam Sanatları Müzesi

Özellikle kayda değer eşyalar arasında, Peygamber'in Mekke'ye zaferle dönmesinden sadece 31 yıl sonra, 652'den kalma en eski Müslüman mezar taşlarından biri; bir horoz şeklinde bir musluğu olan Abbasi halifesi Marwan II zamanından kalma bir bronz ibrik; hem Mısır hem de Irak'tan bir dizi Abbasi sıva paneli, zamanın çeşitli stillerini sergiliyor; Fatimid hamamından freskler; Batı Sarayından ahşap paneller; oyulmuş kaya kristali; Ayyubid döneminden zarif oyma yazıtlar ve yeşilliklerle kaplı ahşap bir parça; ilk bakışta standart bir arabesk dekorasyona benzeyen ancak aslında küçük hayvanlar ve yapraklar ile serpiştirilmiş mükemmel bir pirinç kaplama Mamluk kapısı; ve bazıları Memlük camilerinden, bazıları mermer ve sedef kakma ile yapılmış bir dizi mozaik.

Metal iş bölümü, El Salih Tala'i Camii'nin kapılarını içermektedir. Gümüş ve altınla kaplanmış metal işleri, bazıları Hıristiyan sembollü tütsü brülörleri, şamdanlar ve vazolar içerir. Bir dizi astronomik araç da var. Zırh ve silah salonu, 1517'yi fetheden Osmanlı sultanı Selim'in Topkapı Sarayı'nda sergilendiği İstanbul'a bu tür ganimetlerin çoğuna sahip olmasına rağmen hala etkileyici. Seramik ekran mükemmel, özellikle Fatimid Dönemi ve İran'dan parçalar. Züccaciye salonu özellikle Mamluk cami lambalarına özellikle dikkat ediyor. Nadir el yazmaları ve kitapların toplanması da dikkat çekicidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder