22 Eylül 2019 Pazar

Çin Devlet Konseyi


Devlet Konseyi (Merkezi Halk Hükümeti olan Devlet Konseyi, en yüksek devlet idari organıdır. Devlet Konseyi, UHK ve Daimi Komitesi tarafından kabul edilen yasaları ve kararları uygular. Devlet Konseyi, UHK ve Daimi Komitesi'ne karşı sorumludur ve çalışmaları konusunda onlara bilgi verir.

Devlet Konseyi, aşağıdaki görevleri ve yetkileri ifa eder: Anayasa ve kanunlara uygun olarak idari önlemleri belirler, idari kuralları ve yönetmelikleri uygulamaya koyar, karar ve kararnameleri yayınlar; bakanlık ve komisyonlarla kendi yetkisi altındaki öteki kurumların çalışmalarını yönlendirir; bütün ülkede farklı düzeylerdeki yerel devlet idari organlarının çalışmalarını yönlendirir; ulusal ekonomik ve sosyal kalkınma planlarını ve devlet bütçesini hazırlar ve uygular; ekonomik çalışmalar, kentsel ve kırsal kalkınma, eğitim, bilim, kültür, sağlık, be- den eğitimi ve aile planlaması alanlarındaki çalışmaları yönlendirir ve idare eder; vatandaşlık işleri, kamu güvenliği, adli idare ve denetimi yanısıra ulusal savunma organlarını yönlendirir ve idare eder; dış işlerini idare eder, yabancı ülkelerle antlaşmalar ve anlaşmalar imzalar; yasaya uygun olarak idari yetkilileri atar, görevden alır ve eğitir, çalışmalarını değerlendirerek bunları ödüllendirir veya cezalandırır.

Devlet Konseyi, başbakan, başbakan yardımcıları, devlet konseyi üyeleri, çeşitli bakanlıkların ve komisyonların başkanları, genel denetçi ve genel sekreterden oluşur. Başbakan, Cumhurbaşkanı tarafından aday gösterilmesinden sonra UHK tarafından seçilir. Başbakan yardımcıları, devlet konseyi üyeleri, bakanlık ve komisyonların başkanları, genel denetçi ve genel sekreter, başbakan tarafından aday gösterilmelerinden sonra UHK tarafından seçilir.

Devlet Konseyi'nin genel ve icrai toplantıları (başbakan, başbakan yardımcıları, devlet konseyi üyeleri ve genel sekreter katılmaktadır) başbakan tarafından toplantıya çağrılır ve başbakanın başkanlığında yapılır. Devlet Konseyi çalışmalarına ilişkin önemli konular, icrai veya genel toplantılarda görüşülerek karara bağlanır. Şu andaki başbakan Li Peng'dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder