7 Eylül 2019 Cumartesi

Side Agoraları


Sütunlu caddenin kuzeybatısında yer alan agora, tiyatronun sahne binasıyla bitişiktir. Bugünkü Müzenin karşısında yer alan propilondan ( Giriş binası) geçilerek agoraya girilir. Etrafını çeviren stoaların önünde granit sütunlar yer almaktadır. Bu sütunlar mermer attik-İon kaideler üzerinde durmakta ve korint tarzın­da yapılmış sütun başlıkları taşımaktaydılar. Arşitravdan sonra meydana doğru uzanan meyilli çatı ise ahşap tan yapılmıştır.

Kuzeydoğu ve kuzeybatı stoaların arkasında dük­kanlar sıralanırdı. Tiyatronun sahne binasına bitişik kısımda ise, üzerleri tonoz kemerler ile örtülü kısım­lar yer almaktadır. Agoranın dört köşesinde karşılıklımbir ereksedra yerleştirilmiştir. Güneybatı köşesindeki Agora Kuzey Portikleri eksedranın, tiyatronun sahne binasına dayalı yarım yu­varlak bir yapı yer almaktadır. Üzeri tonozla örtülü bu bina Latriumdur (genel tuvalet). Anadoludaki bu tür yapıların en süslüsü ve Anıtsalı olan Side Latrium'u günümüze dek çok iyi koruna gelmiştir. 24 kişilik oturma yerleri olan yapının duvarları mermer kaplama tönozları ise mozaikti. Taş sedirler şeklinde olan otur­ma yerlerinin altında kanalizasyon, önünde de temizleme için kullanılan suyun akmasını sağlayan yarım­ yuvarlak açık bir su kanalı vardır. Agora ve  sütunlu cadde de bulunan iki giriş kapısı zamanında duvarlarla örtülü idi.

Agora'da kader tanrıçası adına yapılmış yuvarlak bir tapınakta yer alır. Bugün sadece podyumu görülen bu yapının etrafını 12 sütün çeviriyordu. Attik-İon kai­deler üzerinde duran bu sütunlar korint düzeninde başlıklar ve arşitrav-friz-geisondan oluşan bir üst yapı­yı taşıyorlardı. Yapı pirimidal bir çatı ile örtülüydü.

Side Agorası ve içerisindeki yapılar M.S. 2. yüzyılda yapılmışlardır. Daha sonraki devirlerde de kullanılan Agora Roma Tarihçilerinden mimar Vitruvius'un öne­rileri doğrultusunda tiyatronun bitişiğinde yapılmıştır. Böylelikle ani yağışlar sırasında tiyatrodaki izleyicilerin sığınma yeri olarakta kullanılmıştır. Agoranın gü­neydoğu duvarının güney ucunda, burayı kentin ikin­ci agorasına bağlayan caddeye açılan bir kapısı daha vardır. Bu caddenin bir tarafında sıralanan portik ve dükkanlar Flippus-Attius suru yapılırken tahrip edilmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder