8 Eylül 2019 Pazar

Kuran-ı Kerimin Anlattıklarında...


Kuran-ı Kerim114 sureden oluşur. “Esirgeyen” ve “bağışlayan” başta olmak üzere Allah'ın çeşitli sıfatlarından insanların gündelik ilişkilerini düzenle- yen kurallara kadar her şeyi içerir.

Washington D.C.'nin hemen dışındaki Darül Hicret Camii'nin imamı Şeyh Enver el Avlaki, Kuran'ın temel mesajının, “gündelik hayatta uyumun tarifi” olduğunu söylüyor. “Kuran'da Allah birbirimize karşı esirgeyici olmamızı, ahlaklı bir yaşam sürmemizi buyurur. Bu fikirler elbette yepyeni değildir. Kuran İncil'de zaten yer alan pek çok öğretiyi yineler. Kuran'daki pek çok buyruk basitçe “başkalarına onların sana davrandığından daha iyi davran” diye ifade edilebilir.”

Müslümanlar için Kuran, şiirsel özellikleriyle de ayrı bir önem taşır. Okul çocukları hafız olur, yetişkinlerse her önemli günde; cenazelerde, bayramlarda, düğünlerde Kuran okur. Heykeli ve her türlü tasviri yasaklayan bir dinde, bu kitap imanın vücut bulmuş tebliğidir; pek çok Müslüman esnafın cebinde küçük, okumaktan yıpranmış Kuran nüshaları bulunur.

Her kutsal kitap gibi Kuran'ın da ayetleri bağlamlarından soyutlanıp bağnazların hedeflerine alet edilebiliyor. Cihadı, yani Allah'a karşı olanlarla mücadeleyi tarif eden ayetler, genellikle her bireyin ruhani saflık ve aydınlanmaya yönelik kendi iç çabası ile ilişkilendirilerek yorumlanır. Hz.Muhammed'in düşmanlarına karşı verdiği silahlı mücadeleyi anlatan ayetler, bugünün kökten dincilerinin kâfir olarak niteledikleri güçlere açtığı cihadın, çarpıtılmış da olsa bahanesi oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder