30 Eylül 2019 Pazartesi

Çin Yarışma Sporları


•Yarışma Sporları 1949'dan önce Çin, sadece üç Olimpiyat Oyunu'na katılmıştı ve sadece sırıkla yüksek atlamacı Fu Baolu, finale kalmayı başarmıştı. Bir keresinde yabancı bir gazete, Çin'in başarısızlığı ile alay etmek için büyük bir yumurtanın yanında durarak Olimpiyat madalyalarına bakan bir Çinlinin karikatürünü yayınlamıştı.

Günümüzde ise bütün spor dallarının üçte birinde uluslararası düzeye ulaşan Çin, uluslararası spor alanında giderek daha fazla tanınmaktadır. Zheng Fengrong, 1957'de kadınlar yüksek atlama rekorunu kırdı ve Rong Guotuan, 1959'da erkeklerde tekli branşta masa tenisi şampiyonu oldu. 1995'in sonuna kadar Çinli atletler masa tenisi, badminton, jimnastik, halter, dalma, kadın voleybol, atıcılık, atletizm, yüzme, hızlı patinaj, artistik patinaj, kısa mesafeli hızlı patinaj, eskrim, kürek, yatçılık, okçuluk, kadın judo, spor akrobasisi, fin yüzme, paraşütçülük, model uçak, model gemi, telsizle yön bulma, deniz motoru, bisiklet, weigi, arbalet, kadın santranç ve kadın güreşi ve wushu dallarında 648 dünya rekoru kırarak veya daha iyi dereceler elde ederek 956 dünya şampiyonluğu kazanmışlardır.

1974'ten bu yana Çin, Asya Oyunları'na altı kez katılmıştır. Çin, Yedinci Asya Oyunlarında altın madalya sayısı açısından üçüncü, Sekizinci Asya Oyunlarında da ikinci sırada yer almıştır. 1982'de Yeni Delhi'de yapılan Dokuzuncu Oyunlarda, 1986'da Seul'de yapılan Onuncu Oyunlarda, 1990'da Beijing'de yapılan Onbirinci Oyunlarda ve 1994'te Hiroşima'da yapılan Onikinci Asya Oyunları'nda Çin, sıra- sıyla 61, 94, 183 ve 126 altın madalya kazanarak ilk sırada yeralmıştır. 1984'te Los Angeles'te yapılan 23'üncü Olimpiyat Oyunlarında Çin, 15 altın, 8 gümüş ve 9 bronz madalya kazanarak hiç bir Olimpiyat altın madalyası kazanamadığı dönemi kapatmıştır. 1996'da Atlanta'da yapılan 26'ıncı Olimpiyat Oyunları'nda Çin, 16 altın, 22 gümüş ve 12 bronz madalya elde ederek Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Almanya'dan sonra dördüncü sırada yer almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder