18 Eylül 2019 Çarşamba

Libya'dan...


Libya’da dolaşırken, yarım yamalak çalışan telefon sistemi ve abartılı bürokrasi dışında sıradan Libyalılarla iletişim kurmakta gerçekten çok az engelle karşılaştım. Yapmacıksız bir dostluk sergileyen Libyalılar, bir asansör yolculuğunda bile yabancılarla tokalaşmayı seviyor.

Açık iletişime, yani İslami geleneklerle çatışan modern değerlerin kabulüne yönelik yeni eğilimlerin içinde yer almak, tüm Arap dünyasında yankı bulan bir anlayış. Devrimden önce Libya son derece muhafazakâr bir toplumdu; nüfusun büyük bir kesimi, yabancı işgali ve petrol patlamasıyla yayılan kokuşmuş alışkanlıklar yüzünden sarsılmış durumdaydı. Kamuya açık yerlerde kadınlar, vücutlarını tamamen örten geleneksel beyaz furuşiye'lerine bürünürdü. Üniversiteden mezun olan kadınların sayısı ise sadece 35'ti. Bugün furuşiye tamamen kalktı ve üniversitelerden mezun olan kadınların sayısı artık erkeklerinkini geçiyor.

Kadınların ilerlemesine verdiği önemle bilinen Kaddafi, onların geleneksel olarak erkeklere ait olarak kabul edilen işlerde kendilerine yer edinmelerini de sağladı. Trablus'ta kavurucu bir yaz gününün öğleden sonrasında, kışla avlusuna bakan bir platformdaki yerimi aldım. Yanımda, spor gömlekleri ve pantolonlarıyla bir dizi üst düzey yetkili oturuyordu (sadece içişleri bakanı takım elbiseliydi). Libya Kadın Polis Memurları Akademisi'nin 1999 dönemi mezuniyet töreni için oradaydık. Kışla avlusunun çevresindeki hoparlörlerden önce Kuran'dan bir ayet yankılandı. Önümdeki safları oluşturan yeşil üniformalı genç kızlar, otomatik tüfeklerini kaldırarak ustalıkla hazır ola geçtiler. Yeşil bayraklar hafif rüzgârda dalgalanırken, beyaz üniformalı kızlardan oluşan askeri bando milli marşı çalmaya başladı:

İnançlarım ve silahlarımla kendimi feda edeceğim

Milletim için, hakikat ışığı elime düştüğünde. . .

Son nağmeler de havada eriyip gidince, akademi komutanı Albay Muhammed Emyel mikrofona geçti. “Kızlarım, artık sizler de ülkemizin hizmetine girdiniz. Görevimiz kamu güvenliğini sağlamaktır. Bu da sadece devrimci hareketle sağlanabilir. Sizin burada olmanızı sağlayan Lider'imizin desteğinin farkında olmalısınız. Lider'imize selam olsun!” diye bağırdı. Mezunların platformun yanındaki açık tribünde oturan genç kardeşlerinden yüksek perdeli devrimci sloganlar yükseldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder