12 Şubat 2020 Çarşamba

Elgin, İskoçya

Elgin, İskoçya

Elgin

Moray'ın verimli Laigh (alçak yalancı toprakları) merkezi olan Elgin, yüzyıllardır yerel öneme sahiptir. Güneydeki büyük tepelerle korunan şehir, iki büyük nehir, Spey ve Findhorn arasında yer alır. 13. yüzyıldan itibaren Elgin, önemli bir dini merkez, katedralin etrafında büyüyen ve orijinal yerleşimin bitişiğinde duvarlı bir kasaba olan bir katedral kenti oldu.

Elgin zenginleşti ve 18. yüzyılın başlarında kuzeyin mini Edinburgh'u ve ülke baylarının kışlarını geçirdikleri bir yer haline geldi. Hatta 18. yüzyılda geniş çaplı bir yeniden yapılanma gerçekleştirirken Edinburgh'u tekrarladı. Birçok ince neoklasik bina, daha iyi trafik akışı için 20. yüzyılın sonlarında yanlış yönlendirilmiş yıkıma rağmen bugün hayatta kalmaktadır. Ancak, merkezi ana cadde planı ve bazı eski küçük sokaklar ve yollardan (geçitler) kalır. 

Elgin Katedrali

Elgin Katedrali

Cooper Park, 1224'te kutlanan muhteşem bir harabe olan Elgin Katedrali'ni içeriyor. Olaylı hikayesi ateşle tahrip etmeyi içeriyordu: savaş ağası Alexander Stewart (1343-1405), Badenoch Kurt'u tarafından 1390 misilleme eylemi. Kral II. David'in (1324-71) gayri meşru oğlu Moray piskoposu tarafından aforoz edilmesinden intikam almak istemişti. Katedral yeniden inşa edildi ancak nihayet 1560'taki Reformasyon'dan sonra kullanılmadı. 1567'de Moray'ın naip kâğıdı, ordusu için ödemek üzere çatıdan kurşun çıkardı. Böylece Kuzeyin Lambası olarak bilinen dini koltuğun kariyeri sona erdi. Katedral yerleşiminin bazı izleri, Pann Limanı ve Piskopos Sarayı'nın geçidi olsa da, büyük ölçüde değişmiş olsalar da.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder