16 Şubat 2020 Pazar

Slovenya Ulusal Gezi

Ulusal Galeri, Slovenya

Ulusal Galeri, Slovenya

Bu devasa bina, 13. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar geniş bir Sloven sanat koleksiyonuna ve daha küçük ama etkileyici bir Avrupa resim koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Francesco Robba'nın Üç Nehir Çeşmesi'nin orijinalini barındırır.

Ulusal Müze, Slovenya

Tarih öncesi çağdan modern zamanlara kadar 400.000'den fazla arkeolojik esere, nadir kitaplara, tarihi belgelere ve sanat eserlerine ev sahipliği yapan Ulusal Müze kaçırılmamalıdır. Buradaki merkez parça, Vace Situle olarak bilinen MÖ 5. veya 6. yüzyılın sonlarından kalma bronz bir urn. Vace, Slovenya'da keşfedilen, İliryalı işçiliğin çarpıcı bir örneğidir ve bir adam, at ve araba alayı tasvir eden frizlerle süslenmiştir. Batı ve Kuzey Avrupa, Rusya ve Japonya'dan kapsamlı klasik sanat eserleri koleksiyonları, zaten etkileyici Yugoslav eserlerinin sergisini tamamlıyor.

Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi

Ulusal ve Üniversite Kütüphanesi, Slovenya

1936'dan 1941'e kadar inşa edilen Milli Kütüphane, mimar Jože Plečnik'in laik şaheseridir. Dış cepheler, Ljubljana çevresindeki kazılardan tuğla, taş ve hatta arkeolojik kalıntılar kullanan bir İtalyan rönesans palazzounun modernist bir versiyonunu sunuyor. Bununla birlikte, bunlar geleneksel bir palazzodaki gibi kayıtlarda düzenlenmez, aksine tüm dış tarafa gelişigüzel dağılmış, devasa binanın hafif ve havadar görünmesini sağlayan dinamik ve üç boyutlu bir görünüm yaratır. İçeride, güzel bir sütunlu siyah mermer merdiven ve ışığa izin vermek için her iki ucunda büyük pencereli bir okuma odası var. Okuma odasındaki sade mobilyalar da Plečnik tarafından tasarlandı. Ana girişte güzel atbaşı kapı kollarını kaçırmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder