5 Şubat 2020 Çarşamba

Glasgow da 2 Özel Yer

Glasgow New Lanark

Glasgow New Lanark

Şimdi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan New Lanark, Sanayi Devrimi'nin başlangıcında bir sosyal deneye ev sahipliği yapıyordu. Robert Owen (1771-1858), kayınpederi David Dale (1739–1806) ile birlikte, iyi tasarlanmış işçi evleri, bir okul ve kamu binaları ile örnek bir sanayi topluluğu oluşturmaya başladı. Owen, hem İngiltere'de hem de Amerika Birleşik Devletleri'nde benzer ilkelerle başka topluluklar kurmaya devam etti. Robert Owen'ın oğlu Robert Dale Owen (1801-77) Smithsonian Enstitüsü'nün kurulmasına yardımcı oldu.

Birçok servet değişikliğinden sonra, üreticiler sonunda kapandı. Binalardan biri, bu cesur sosyal deneyin hikayesini anlatan bir ziyaretçi merkezine dönüştürüldü. Ayrıca Robert Owen'in evini, okulunu ve bir değirmen işçisinin evini keşfedebilir ve sizi bir değirmen işçisinin hayatının hikayesine götüren bir fuar alanı yolculuğu olan Annie McLeod Deneyiminin tadını çıkarabilirsiniz. Diğer restore edilmiş yapılar çeşitli dükkanlar ve lokantalar barındırır; biri tüm sitenin etkileyici manzarasına sahip bir çatı bahçesine sahiptir. Bir diğeri artık New Lanark Mill Hotel'i barındırıyor. Hatlardan kaçınmak için biletinizi yaz aylarında önceden rezerve etmek iyi bir fikirdir.

Clyde Nehri, burada güzel bir ormanlık geçit boyunca ilerliyor ve suları bir zamanlar tekstil fabrikası makinelerini kullanmak için kullanıldı. Yukarı akışta, ormanlık ve şelaleler ile İskoçya'nın Ova bölgesinde herhangi bir yerdeki en güzel nehir manzarasından geçiyor.

Scotland's Transport and Travel

Glasgow Nehir Kıyısı Müzesi: Scotland's Transport and Travel

Zaha Hadid tarafından bölgenin endüstriyel mirasını kutlamak için tasarlanan kıvrımlı duvarlara sahip bu büyük metal yapı, gemilerin Clyde üzerine inşa edildiği kapalı bahçeleri yansıtıyor. Glasgow'un gemi inşa tarihi, dünyaca ünlü gemi modelleri koleksiyonuyla hatırlanır. Yakındaki St. Rollox bahçelerinde inşa edilen lokomotifler, her yaştan ve birçok ülkeden otomobiller de sergileniyor. Binayı terk etmeden 1930 dolaylarında Main Street'te dolaşabilirsiniz: tefeci, cenaze salonu ve İtalyan restoranı zamanla donar. Kafede bir kahve ile rahatlayın, geniş nehir kenarındaki yürüyüşe çıkın ya da müzenin arkasında kalıcı bir şekilde demirleyen Uzun Boylu Gemiye binin. Şehir Merkezinden Otobüs 100'e binin ya da Partick metro istasyonundan yürüyün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder