3 Şubat 2020 Pazartesi

Vladimir, Rusya

Vladimir, Rusya

Bu 350.000 şehir bugün alçakgönüllü gibi görünse de, yarım bin yıl önce kuzeydoğu Rus'un kültürel ve dini başkenti oldu. Bu refah ve prestij zamanına tarihlenen bazı anıtlar hala var ve bu şehre ve Suzdal'a yakın bir ziyaret, çağdaş Rus kültürünün köklerini anlamak için hayati önem taşıyor.

Vladimir, 1108 yılında, Bilge Yaroslav'ın torunu ve Yuri Dolgoruky'nin babası Vladimir Monomakh tarafından Klyazma'nın kıyısında kuruldu. Yuri, Kiev'de taht alma yolundaki gücünü arttırırken, Suzdal'ı 1152'de fiili başkenti yaptı. Beş yıl sonra Yuri'nin ölümü üzerine oğlu Andrei Bogolyubsky, Suzdalia'nın başkentini Vladimir'e taşıdı ve büyük bir inşaat kampanyası başlattı. .

Vladimir Golden Gates

Vladimir Golden Gates

Başlangıçta Vladimir'in şehre ana yaklaşımları koruyan dört kapısı vardı. Varsayım Katedrali'nin birkaç yüz metre batısındaki ulitsa Moskovskaya'nın ortasında yer alan 12. yüzyıl Altın Kapıları, batı yaklaşımını korudu. Moskova'dan Sibirya'ya giden ana yol, 1800'lerden başlayarak, meşhur Vladimirka'da - mahkumların doğuya Sibirya'ya götürdüğü yol - önemli bir anıt haline gelen bu kapılardan geçti.

Vladimir Bogolyubovo

Andrei Bogolyubsky'nin inşaat projelerinin çoğu, Vladimir'in 10 km (6 mil) doğusunda yer alan Bogolyubovo'daydı. Nerl ve Klyazma nehirlerinin yakınlaşmasının yakınında, etkileyici bir kale ve yaşayan bir bileşik inşa etti. Bugün bileşikteki baskın bina, 19. yüzyılda yeniden inşa edilen zengince dekore edilmiş Varsayım Katedrali'dir (Uspensky Sobor). Bir kulesi ve bir kemer olan mahallelerinin kalıntıları hala duruyor. Birçok kişi tarafından otoriter yönetimi nedeniyle hor gören Andrei, bu kulenin merdivenlerinde iç çemberinin birkaç üyesi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. 13. yüzyılda, Bogolyubovo bugün kalan bir manastır oldu. 1702'de Andrei kanonlaştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder