24 Ekim 2019 Perşembe

Britanya Sineması


SİNEMA

Birçok tiyatro oyuncusu ve yazarı, film yapmak üzere hem sinema hem televizyon dünyasına geçmişlerdir. Britanya film yapımcılığı geleneksel olarak yaşamını Hollywood' un gölgesinde sürdürme eğilimini benimsemiştir.

Sir Alfred Hitchcock( 1899 -1980) gibi çok büyük işler yapan yönetmenler, bunu Hollywood'un çarklarından geçerek başarmıştır. İki alan ise her zaman verimli olagelmiştir: "Kostüm dramaları" denilen tarihsel filmler (örneğin, bazılarında Emma Thompson'ın baş rol aldığı, 1980'lerin ve 90'ların Merchant lvory şirketi filmleri) ve komedi. Tutarsız, olmadık tesadüflerle dolu Four Weddings and a Funeml ( Dört Düğün Bir Cenaze) ve The Four Mounty gibi filmler 1990'larda seyirciyi salonlara çekti.


Film setleri

Britanya kentlerine ve kırsal kesimine yayılmış halde, klasik sinema ya da televizyon filmlerinde kullanılmış evlerle ve dış mekanlarla karşılaşacaksınız. Güneybatıda, Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık) filmi için mekan olarak kullanılan, Devon, Plymouth yakınlarmdaki Saltram House ile güney Somerset'teki Montacute House'a dikkat edin.

Robert Bolt'u n A Man For All Seasons ( Her Devrin Adamı) Londra'nın hemen batısında, Thames kıyısında yer alan Hampton Court Palace' ın içinde ve çevresinde çekildi.

iskoçya'nın görülmeye değer kaleleri, gölleri ve dar vadileri birçok filmin art alanını oluşturmuştur. Batıda, Moidarı Gölü'ndeki (Loch Moidart) Tioram Kalesi Highlander'da (1986); Fort William'ın güneyindeki Glen Nevis bölgesi, Kidnapped (1 986 ) ve Braveheart (Cesur Yürek) için ev sahipliği yaparken, Edinburgh'nun batısındaki Forth Haliçi' nde yer alan Blackness Şatosu ile kuzeydoğu kıyısındaki Stonehaven'ın hemen güneyinde yer alan Dunnottar Şatosu Franco Zeffırelli'nin Hamlet'i (1990) için mekan oluşturdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder