26 Ekim 2019 Cumartesi

Victoria ve Albert Müzesi


Victoria ve Albert Müzesi




"Dünyanın en büyük dekoratif sanatlar müzesine hoşgeldiniz," der Victoria & Albert Museum (Victoria ve Albert Müzesi) plan kitapçığı ve bu ifade, dünyada V&A olarak bilinen Britanya kurumunu en iyi biçimde tanımlar. 11 km. uzunluğundaki galerileriyle herşeyi alan çanta misali bu labirentimsi müzede, in­sanoğlunun bildiği güzel ve uygulamalı sanatların her biçiminin bir örneği büyük olasılıkla bulunur. Dünyadaki en zengin ve çeşitli ko­leksiyonlardan biri olan V&A'in kurulmasını sağlayan, Prens AJ­ bert'in - sıradan Britanya işçilerini dünyanın her yerinden gelen ku­sursuz örneklerle tanıştırmakla ufuklarını açmayı amaçlamıştı. 1851' deki Londra Dünya Sergisi fikridir. Koleksiyonu Sanat ve Tasarım ile Malzemeler ve Teknikler olarak ayıran düzenlemede bir mantık vardır. Birincisi çoğunluk A, Alt A, B ve C' de, ikincisi de C ve D'de bulunur. Ayrıca, altı katı kaplayan resim, çizim, fotoğraf ve baskılarıyla Henry Cole Kanadı ile küçük Frank Lloyd Wright Galerisi vardır.
Büyük yenileme projesinin bir parçası olarak, V&A tüm Britanya eserlerini 2002 yılına kadar sergileme)'i planlamaktadır. Ancak şu anda, bu eserlerin bir bölümü müzenin çeşitli yerlerine dağılmış bölümlerde sergilenmektedir.

A KATI

Oda 48a'nın dev beşik tonozlu galerisinin duvarlarında Raffaello'nun duvar halıları için yaptığı devasa modeller bulunur. Bu muhteşem renkli, altı metreden fazla uzunluğuyla Yeni Ahit'ten sahneler içeren resimler, Papa X. Leo tarafından Sistina Şapeli için 1515'te ısmarlanmıştı. Saçları karma karışık olan Aziz Petrus içi balık kaynayan küçük bir teknenin baş tarafında İsa'nın önünde diz çökerken, aç bir turna sürüsünün şişkin bir ağı çekme ye çabalayan kaslı adamları izlediği "Mucizevi Balık Çekme" adlı resim özellikle çarpıcıdır. Aynı odada, altarın arkasında,1410 tarihli, Aziz George'un şehit edilmesin den işkence sahnelerini sergileyen bir İspanyol resmi bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder