13 Ekim 2019 Pazar

Westminster'ın Bugünü


BUGÜNKÜ WESTMINSTER

Nehir kıyısmdaki Westminster Sarayı ya da daha bilinen adıyla Parlamento Binası, çok uzun yıllardır bölgedeki yaşamın merkezini oluşturur. Londra' nın ikinci taş köprüsü olan Parlamentosunun yanındaki Westminstcr Köprüsü, l750' de açılmış ve 1852-1862 yıllarında restore edilmişti.

Parlamento daireleri komşu binalara taşmış durumda faaliyet gösteriyor. Bu resmi dairelerin bir ucu Parliament Square'in karşı­sına ve Westıninster'in semt kilisesi St. Margaret'e dek uzanıyor. 1614 yılında Avam Kamarası'nın Püriten sözcüsünün ibadetini bu kilisede yapmasından ötürü, o günlerden günümüze kadar, Avam Kamarası milletvekilleri ibadetlerini gösterişli manastır kilisesinde değil, burada yapıyorlar. Parlamento'ya ait yönetim binaları Whitehall Street boyunca birbiri ardı sıra uzanıp gider ve bazıları çok da gösterişli binalardır. Ancak bir zamanların Whitehall Sarayı ( Londra Müze­si'nde bir maketi mev­cut) ile Inigo Jones'tın Banqucting House'u ve John Vardy' nin Horse Guards adlı binaları eğer bugün ayakta kala­bilmiş olsalardı, bu binaların tüm ihtişamını gölgede bırakırlardı.

Westnıinster'in ikinci odak noktası ve en muazzam yapısı Wcstıninster Kiliscsi'dir (Westminster Abbey). Burası, Britanya tari­hindeki önemi nedeniyle de ziyaretçi çeker. 

III. Henry'nin 1245 yılında yeniden inşasına başladığı manastırı Dindar" Edwardı'n kemik­lerinin konduğu kutsal bir mekan, bir kraliyet mezarlığı ve taç giyme törenlerinin düzen­lendiği bir kilise haline geldi. Canterbury Başpiskoposu'nun Londra'daki sarayı nehrin diğer yakasında, Westminster'in tam karşısındadır. Kilise ve devletin coğrafi yakınlığı nedeniyle hanedan mensupları West­nıinster dışına pek çıkamadılar. Londra'da nüfus artıp hava kirliliği başlayınca hüküm­darlar White hall Palace'dan ayrılarak Ken­sington Palace'a ve Hampton Court'a geçtiler; ancak tüm kabulleri yine St. James's Palace'da yapmaya devanı ettiler. St. James Sarayı' nın kraliyetin resmi ikametgahı olmasına karşın Buckingham Sarayı günümüze kadar hüküm­darın Londra'daki evi olarak kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder