12 Ekim 2019 Cumartesi

LONDRA - THAMES


THAMES HARİTASI LONDRA HAKKINDA ÇOK ŞEY ANLATIR. HAMPTON COURT Palace'dan kuzeye doğru akan nehrin Teddington Havuzu' nun altındaki dar bölümü, uzaklardaki Kuzey Denizi'nin gelgit hareketiyle ilişkilidir. Nehir bir zamanların ücra köy­lerinden olan ama artık Londra ana kenti sınırları içindeki Twickenham, Richmond, Kew, Chiswick ve Barnes üzerinden büyük kavisler çizerek akar. Ardından doğuya, kent mer­kezine doğru devam eder. Thames üzerindeki 32 Londra köprüsünden 8'i Westminster ile City arasında birbiri ardı sıra dizili olarak başkentin merkezine hizmet verir.Son köp­rü olan Tower Bridge'in ardında genişleyen nehrin suları, isle of Dogs yarımadasına doğ­ru kavis alarak yavaşça süzülür ve Londra'nın sellere karşı güvenlik ağı olan Thaıııes Bariyeri' nin metal kanatları arasından ilerler.

Yüzyıllar boyunca nehir Londralılar için bir yol görevi üstlenmşti ve manzarası hep saygı uyandırmıştır.St. Paul Katedrali, Tower of Loııdoıı ve Wcstıniııster Parlamento Binaları gibi yapılar nehrin önemini kanıtlar.

Saray görevlileri ve müzisyenlerin eşliğinde, kral ve kraliçeler Thaınes Nehri üstün de Greenwich, Tower of London, White­hall, Westminster, Richmond ve Hampton Court arasında sandal sefalarına çıkarlardı.

Aristokratlar genelde nehrin ücra köşelerinde yaptıkları evlerde oturmayı severlerdi. Bu evlerin günümüze kalan en etkileyici örnekleri arasında Ham House, Syon House ve Marble Hill sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder