4 Ekim 2019 Cuma

Prag'dan Önemli Sanatçılar


Franz Kafka

Almanca yazmasına ve eserlerinin büyük kısmı öldükten sonra yayınlanmasına karşın Franz Kafka'nın Prag'la özdeşleşmiş bir sima olduğuna hiç kuşku yoktur. Yapıtlarında dile getirdiği bungun ve iletişimsiz insanların yaşamı, kapitalizmin getirdiği yalnız ve yabancılaşmış yaşamların habercisi gibidir.

Wolfgang Amadeus Mozart

Büyük müzik dehasını kendi lerine mal etmek konusunda çekişen Prag ve Viyana, bugün de Mozart'ı paylaşamıyorlar. Tanınmış besteci, son döneminin büyük operalarından Don Giovanni'yi ilk kez Prag'daki Devlet Tiyatroları'nda (s. 65) sahneye koymuştu. Praglılar sanatçının 1791 yılındaki ölümünü duyduklarında yasa boğuldular. Ünlü besteciye duyulan sevgi kentte düzenlenen Mozart konser leriyle bugün de kendini gösterir.

Gustav Meyrink

Avusturya dışında pek tanin mayan Meyrink, kentle özdeş leşmiş karakterlerden biri olan Golem'i Der Golem adlı romanına konu etmişti. Haham Loew'ün (s. 52) kilden yarattığı ve daha sonra Eski-Yeni Sinagog'un çatı kirişleri arasına sakladığı söylenen yaratığın öyküsü, Alman sessiz sinemasının ünlü klasiğine de esin vermişti.

Bedřich Smetana


Efsanevi prensesi konu alan Libuše operası, Prag Ulusal Tiyat rosu'nun 1883 yılındaki yeniden açılışı sırasında halka sunulmuştu. Satılmış Nişanlı operasi ve Vatanım senfonik şiirleriyle tanınan Smetana, Antonin Dvořák ile birlikte sevilen Çek bestecileri arasındadır.

Karel Čapek 

Çek yazar bilimkurgu kitapları ve psikolojik temalarına ağırlık verdiği romanlarıyla tanınmıştır. 1921 yılında sahnelenen oyunu R.U.R.'da (Rossum Universal Robots), insandan daha yetkin makineler, zamanla insan varlığını tehdit eder hale gelir. Robot sözcüğü pek çok dile buradan girmiştir.

Jaroslav Hašek 

Yergi edebiyatının önde gelen yazarlarından Hašek, yarattığı Aslan Aslan Şvayk karakteriyle akıllarda yer etmiştir. I. Dünya Savaşı'nda Rus cephesinde esir düşen Hašek daha sonra Bolşevikler'e katılmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder