29 Ekim 2019 Salı

Charles Dickens ve Kuzey Kent


CHARLES DICKENS (1812-1870) BİRÇOK ROMANINA SAHNE olarak Kuzey Kent'i seçmiştir. Bunların arasında, Mr. Pickwick'in Se­rüvenleri ( Pickwick Papers, 1836-37), The Uncommercial Traveller (1860) bulunur. Dickens yöreyi iyi tanıyordu; çocukluğunun birkaç yılını Chatham'da geçirmiş ve 1856' dan ölümüne kadar Roches­ter'daki Gad's Hill Place' de yaşamıştır. Dickens büyük bölümü düz­lüklerle ve haliç alanıyla kaplı bölgenin garip ve değişken varlığını en detaylı biçimde Gad's Hill'de yazılan Büyük Umutlar'da (Great Expectations) betimlemişti r.

ROCHESTER

Rochester'deki High Street'te yer alan Charles Dickens Merkezi 'nin (Charles Dickens Center, Tel: (01634 -844176 ) karşısında, kendini beğenmiş Uncle Pumplechook' un üçgen damlı ahşap tohumluk buğday dükkanı yer alır. Bull Oteli' nde (şimdi Royal Victoria & Bull Hotel) Büyük Umutlar' daki Pip, Bentley Drumm le' la buluşmuştur. Dickens, Maidsıone Road'daki yüksek üçgen çatılı Restorasyon dönemi evini tüyler ürpertici Miss Havisham'ın evi olarak kullanmıştır.

Kasabada zarif bir Narman katedrali ve 37,5 metrelik yüksekliğiyle İngiltere'dekiler arasında en yüksek örneği oluşturan bir de iç kaleye sahip etkileyici bir kale bulunur.

BÜYÜK UMUTLAR ÜLKESİ

Büyük Umutlar romanının Rochester'ın kuzeyindeki bataklıklarla birçok bağlantısı vardır. A226 'nın üstün de yer alan Chalk köyünde, yolun kenarındaki beyaz kaplama tahtalı kır evi, Joe Gargery'nin demirhanesi ve Pip'in evlat edinildiği evdir. Daha batıda, Higham köyünün 1,5 km. kadar kuzeyinde, St. Mary Kilisesi tek başına durur. Mezarlıkta, mahkum Magwitch, Pip'in önüne atlayıp tepe üstü çevirmiş, böylece kilisenin sivri çatısı Pip'in ayaklarının altında sallanmıştı.

Kuzeye doğru 1,5 kilometre kadar giden bir patika, geniş Thames Nehri'ne bakan yalın bir harabe olan Cliffe Fort 'a ulaşır.  Hemen doğuda, Cooling Kilisesi bahçesinde,13 adet küçük, baklava biçimli çocuk mezarı levhaları yer alır. Dickens onları Pip'in kardeşlerinin mezar taşları olarak kullanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder