15 Ekim 2019 Salı

Piccadilly Meydanı ve Shaftesbury Avenue

Piccadilly Meydanı
Piccadilly Meydanı (Piccadilly Circus), Soho'nun lence yerlerinin tam merkezindedir. 1819'da Kral Naibi'nin (Prince Regent) Carlton House ve Regent's Park', birbirine blama hayalinin bir parçası olarak 1819'da planlandı. Eros heykeli 1893'te buraya konduğunda Victoria dönemi düşünce yapısına uygun bulunma­ysa da, sa bir süre içinde Londra'nın bir simgesi haline geldi Alfred Gilbert' in bu alüminyum yapıtı aslında aşk tanrısı Eros'u değil, ristiyanlıktaki hayır işleri meleğini canlandırmaktadır. 


Bu heykel büyük bir insanlık aşığı ve devlet adamı olan; fabrika çalışanlarının, maden çilerinin, baca temizleyicilerinin çalışına şart­larının iyileştirilmesi ve zihinsel özürlülerin yaşam koşullarının düzeltilmesi için büyük çabalar göstermiş 7. Shaftesbury Kontu Antony Ashley Cooper (1801- 1885 ) anısına yapılmıştır.

Londra'nın ilk ışıklı reklam panoları l890'lı llarda Bovril ve Schweppes tarafından Piccadilly Meydanı'na kondu . Bu yıllarda ılan tiyatrolardan biri olan Critrion; üst katındaki lokanta, Thomas Verity'nin güzel mozaikleri ve fayanslarıyla görülmeye değerdir.

Shaftesbury Avenue


Londra'nın ticaret odaklı tiyatro dünyasının bel kemiği olan Shaftes­bury Avenue, Soho'daki eski gecekondu mahallelerin in yerini arken 3 bin kişinin yeni konutlara yerleşmesi gerekti. 1886'da trafiğe açılan bu mekan birçok emprezar­yonun ilgisini çekti ve burada popüler müzikallerin sergilenme­sine uygun yapıda pek çok tiyatro açıldı. 


Andrew Lloyd Weber, 1881- 1891 lları arasında Colcutt ve Holloway tarafından planlanan Palace Theatre' ı satın alarak restore etti. Caddede sıralanan ti­yatrolar arasında 1907' de açılan ve Queens Theatre ve l 906'da yapılan Globe vardır. Caddedeki ilk tiyatrolardan biri olan Lyric 1888'de Leicester Square'deki bir müzikalden kazanılan parayla inşa edilmiştir. Fransız Rönesansının izlerini taşıyan Apollo'da ondan beş yıl önce açılmıştır.
1895'te dans salonu olarak açılan Trocadero bugün üç boyutlu bir Pepsi IMAX  Cinema da içeren eğlence merkezi haline gelmiştir. Yine bu civardaki Madame Tussaud'nun Rock Circus'unda Elvis, Madonna ve diğer sanatçıların, yanından  geçince şarkı söylemeye başlayan mumyaları görülebilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder