20 Ekim 2019 Pazar

Greenwich Park


Bugün sadece merkez yapıyı görebiliyoruz. 1. James'in kraliçesi Danimarkalı Anne değişim rüzgarları estirmeye başladı ve Kıta Avrupasından tamamen yeni bir mima­ri tarz getirdi. Yerel tarzda kimi ahşap sarayları yıktıran kraliçe, 1616 yılında lnigo Jones ' tan Queen's House ı (Kraliçe Evi) yap­masını istedi. Palladio tarzı bu villa İngiltere' nin ilk Rönesans yapısı ve Jones ' un ingiltere'de yaptıklarından günümüze kalan en eski tarihli iştir.

Bir diğer kraliçe, 1. Charlcs'ın karısı Heıırietta Maria bu yapıyı tamamladı ve döşedi. Jones'un damadı John Webb ise yapıyı genişletti ve araziden geçen Londra­ Dover ana yolunun yarattığı sorunları gidermek üzere köprüler inşa etti. Uluslar Topluluğu döneminde Cromwell yanlıları Queen's House ' u bisküvi fabrikasına dönüştürdü. Bu bina o gün bu gündür ayakta kalan Tudor yapıları arasındadır.

Fransa' ya sürgüne gönderilen ve burada bir İngiliz Versailles'ı yarat­mayı düşleyen II. Charles 1664 'te geri döndü ve nehir kenarında bir ek bina inşa ettirerek işe koyuldu . Ayrıca parkın planını yapması için XIV. Louis' in Versailles'da ki bahçıvanı Andre Le Nôıre'u getirterek Qucen's House'dan tepelere uzanan bulvarlar yaptırdı. William ve Mary tahta çıktıklarında kapsam lı inşaat projelerinin iç ine Greenwich'i de aldılar. Kurduğu Bakımevi ( Royal Hospital Chelsca) başarılı olan Sir Chris­topher Wren'i emekli denizciler için de bir bakmıevi kurmak üzere  davet ettiler; son Tudor binalarını da yıkarak Charles'ınkinin aksi yönünde bir bina ekledi ve aralarına büyük bir merdiven yaptırdı. Birbirlerine bakan bu iki U biçimli yapının ortasında Quecn's House yer alıyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder