14 Ekim 2019 Pazartesi

Westminster ve Çevresi


Broad Sanctuary'den aşağıya, sağa saptığınızda karşımıza çıkan Parliament Square bir siyasi heykel meydanıdır. George Gilbert Scott' un 1868-1873 yıllarında inşa ettiği Dışişleri Bakanlığı (Eski Hazine) mey­danın kuzey kısmını doldurur ve Victoria döneminin üslup tercihleri savaşında klasiğin Gotik'e karşı zaferini temsil eder.

Big Ben'i tekrar geçip, Victoria Embankment'e doğru inerken, City'nin en güzel man­zarası, Richard Norman Shaws' ın milletvekil­leri için 1880'lerde inşa ettiği ek binaların önünden izlenebilir. Nehir yatağımn orijinalimli ve Whitehall Palace teraslarının bir bölümü General Gordon'un heykeli (1833- 1885 ) yakınındaki bahçelerden görülebilir.

Horaw Guards Avenue'den yukarıya White­hall'a sapınca köşede karşınıza Banqueting House çıkacak. Whitehall yolunda üç anıt bulunmaktadır. Bunlar, Sir Edwin Lutyens için yapılmış tem­sili boş mezar Cenotaph ile Mareşal Kont Haig'in (1861-1928) ve 2. Canıbridge Dükü'nün (1819- 1904) atlı heykelleridir. Wlıitehall üstünde sol koldaki Downing Street sağdaki büyük kapıların ardındadır. Başbakan Tony Blair'in resmi ikametgahı, bu cadde üzerindeki 11 numaralı binadır. Whitehall'ın ilerisindeki William Kent ile John Vardy'ın 1745-1755 tarihli Horse Guards'ını göreceksiniz. Burada günde iki kez mulıafizların nöbet degişimi yapılmaktadır. Horse Guards Parade'dan O geçerek binaların arka bölümünde bulunan ve "Trooping tlıe Colour" gibi kraliyet geçit törcnlerinin yapıldığı alanı görebilirsiniz.

St. James's Park daha ileride bulunmak­tadır. Park birbirinden ilginç binalarla çevrelenmiştir. Sol tarafta, Clive of lndia anıtının (1725-1774) yanında Cabinet War Rooms yer alır. Çekici bir görünümü olan Queen Anne's Gate'in ilk dönem Georgian evleri parkın güney tarafına bakar. Yanılanlar için, St. James Park metro istasyonu yakındadır. Devam etmek isterseniz, parktan kuzeye yönelin ve göldeki köprüden White­ hall' ün güzel manzarasını seyredin; buradan da Mall'a çıkın. Sonra sol kolu takip edin, Quecn Victoria Memorial' ı geçip Buckingham Palace'a doğru devam edin. Clarence House ve Marlborouglı Road karşı taraftadır. Bunların arasından geçen Marlborough Road'dan St. James's Palace 'a çıkılır. Sağda Queen's Chapel'ı göreceksiniz. Sarayın etrafında dolaştıktan sonra Green Park'a çıkan Cleveland Road'a dönün. Buradaki Queen's Walk yürüyüş yolu Ritz Hotel'in park bölümünden geçerek Green Park istasyonuna çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder