27 Ekim 2019 Pazar

Londra'nın batısında Thames


THAMES NEHRİ OXFORD'UN GÜNEYİNDEKİ OXFORDSHIRE düzlüklerinden, bu zengin nehrin en hoş kasabalanndan biri olan Henley-on-Thames'e ulaşmak için kuzeye kıvrılmadan önce Pang­bourne ve Mapledurham yoluyla, Reading'in dış mahallelerine doğ­ru akar. Henley'nin geliri neredeyse tümüyle nehir kıyısından elde edilir, çünkü burası temmuzun ilk haftasında Henley Royal Regat­ta'nın (Henley Kraliyet Kürek Yarışları) buluşma noktasıdır.

Herkesin gönlünce eğlendiği Henley Haftası (Tel: 01491-572153) boyunca İngiliz karakterinin snop yönü tam anlamıyla dışa vurulur. Bu yarışlar hem Thames Nehri kıyısında yer alan flamalarla süslenmiş tribünleri dolduran, hasır şapkalı, blazer ceketli, kravat bağlamış, tekneden tekneye selam uçurup şampanya içen kişiler; hem de kendiler ine hak ettikleri biçimde davranılmadığı inancıyla mızmızlanıp şikayetçi olanlar açısından, toplumsal takvimdeki önemli günlerden biridir.

Büyük kalabalıkları ağırlayan kürek yarışları ilk olarak l829 yılında Oxford ve Cambridge üniversitelerinin birbirlerine meydan okumalarıyla olarak başladı.

MARLOW'DAN COOKHAM'A

A4155'in hemen dışında yer alan Hambleden köyü, çakmaktaşı ve tuğladan , kapılarının çevresi güllerle kaplı kır evleriyle doludur. St. Mary's, zarif oymaları ve Norman­lar Britanya' ya geldiklerinde bile muhtemelen eski olan harika bi­çimde süslenmiş bir vaftiz kurnası bulunan büyük, haç planlı bir kili­sedir . Hambleden'in ötesinde, Thames Nehri, Marlow 'daki fotojenik su bendini, değirmeni loku ve lok bekçisinin evini geçmek üzere doğuya kıvrılır. Compleat Angler Oteli'nde (1653 ), tüm bu sularda balık avlamış, felsefi ve balıkçılıkla ilgili bir baş yapıt olan Tlıe Compleat Angları' yazan, Lond­ralı madeni eşya satıcısı lzaak Wal­ton' un anısına yapılmış balık biçimli vitray bir pencere vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder