31 Ekim 2019 Perşembe

Glastonbury ve Somerset düzlükleri


SOMERSET DÜZLÜKLERİ -QUANTOCK İLE MENDIP TEPELERİ arasında uzanan 1,300 kilometre karelik düz arazi- Ortaçağ keşişleri sele karşı setler çekip geri kazanana dek, deniz suyunun bastığı ba­taklık topraklar dan oluşuyordu . Bugün üzerinde söğütler yer alıyor; tarlalar "rhyne" diye anılan su yollarıyla birbirinden ayrılıyor ve hiçlik tepecikler düz platonun çıkıntılarını oluşturuyor.

Glastonbury'nin hemen dışında yer alan Glastonbury Tor, bu düzlüklerin en çok bilinen tepeciğidir. Efsane, mit ve tarih bu, üstüne bir 14. yüzyıl kilise kulesinin oturduğu, uyuyan ejderha biçimli tepeciğin çevresini sıkı sıkıya sarmıştır.

Bazıları, Kral Arthur ile kraliçe Guinevere'in Glastonbury Manastırı 'nın dağınık ama olağanüstü güzel kalıntılarında gömülü olduklarını iddia eder.

Sakson kralları, iki Edmund ve bir Edgar, burada gömülüdür; Çamur ya da kille sıvanmış (1l84'te yanarak harap olan) bir kilisenin yerinde, Arimathealı Joseph'in yaptırdığı söylenen, şirin bir geç dönem Norman Meryem Ana Şapeli yükselir. Yakınlarda, sekizgen çatısıyla dikkati çeken 14.yy Abbot's Kitchen (keşiş mutfağı) ve 14 yüzyıl manastır ahırında konuşlanmış Somerset Rural Life Museum (Somerset Kırsal Yaşam Müzesi) yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder