1 Kasım 2019 Cuma

GLOUCESTER


ÜÇ KATEDRAL KENTİ VE İL MERKEZLERİ OLAN GLOUCESTER,  Hereford ve Worchester,Güney Midlands'in güneybatı bölgesinde bir üçgen oluşturur; bu üçgen, Malvern Tepeleri'nin ayırıcı özelliği olan kabarık sırtı da içine alır. Burası, hem sofralık hem şaraplık üretim yapan elma bahçeleriyle dolu, kırmızı topraklı, meralarında sığırların otladığı ve meyvacılık yapılan kırsal bir alandır.


GLOUCESTER

Üç kentin en güneyde olanı Gloucester, Britanya'daki en görkemli katedrallerden birine sahiptir. 67,5 metrelik güzel kulesiyle tanınan Gloucester Katedrali kentin caddelerinden uzakta, kendi yeşil alanı içinde yer alır. Yapımına 1089 'da başlanıp 20 yıl içinde tamamlanmıştır.

Sahındaki yuvarlak kemerlerin yaprak süslemeleri erken Norman kökenlerini gösterir. 1216 'da III.Henry burada taç giymiştir.

Yapının yaşamında tümüyle yeni bir dönem açılmasının nedeni, II. Edward'ın ölümü ve 1327'de katedrale gömülmesidir.

Homoseksüel olduğu iddia edilen Edward, yakındaki Berkeley Kalesi'nde korkunç biçimde (karısı lsabella' nın emriyle kızdırılmış bir şömine demiri bağırsaklarına sokularak) öldürüldükten sonra, katedraldeki kaymaktaşı lahdi çok ilgi gören bir hac yeri oluşturmuş ve kiliseyi yeni­den yapılandırıp güzelleştiren zenginleri buraya çekmiştir. 1352 yapımı devasa doğu penceresi bu dönemden kalmadır. 24 metreye 11,5 metre ölçüleriyle, bu, olağanüstü büyük bir Ortaçağ vitrayıdır. Hüyük Sütunlu Yol, 1370 ila 1410 yıllarında yelpaze tonozla süslüdür.

Dışarıda, College Court'ta (College Avlusu) şimdi müze olan ve Beatrix Potter' ın (1866- 1943 ) çocuklar için yazdığı The Tailor of Gloucester kitabında sözü edilen çarpık, küçük ev yer alır. Aşağıda, doklardaki Llanthony Warehouse'daki National Water­ ways Museum 'da büyük bir tekne koleksiyonu sergilenir.

A38/B42l3 üzerinden ulaşabileceğiniz, Gloucester'ın 13 kın. kuze­yindeki Deerhurst' te olağanüstü güzel bir Sakson kilisesi vardır. 3 km. devanı edince, Tewkesbury gelir ; burada, Bri­tanya'nın en güzel manastır kilise­lerinden biri ile Ortaçağ yapımı ev­lerinin abartılı ağaç oymaları var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder