9 Kasım 2019 Cumartesi

Edirne İpsala İlçe Coğrafyası Hakkında


İpsala, yüz ölçümü 753 km2 olan bir ilçemizdir. Kuzeybatıda Meriç, kuzeydoğuda Uzunköprü, doğuda ve güneyde Keşan , güneybatıda Enez il­çeleri ile çevrilidir.

İlin güneybatısında yer alan İpsala , alçak tepe­lerle engebeleşmiş, dalgalı düzlüklerden oluşan bir doğal yapı gösterir. Kuzey ve doğu kesimlerinin 100-300 metre arasında değişen yükseltiler, batı kesimini ise aşağı Meriç ovasının bir parçasını oluşturan İpsala Ovası kaplar. Meriç Irmağı ve kollarıyla sulanan ve sık sık su baskınına uğrayan ova , 1960' larda Meriç Irmağı boyunca yapılan setlerle ilin en büyük ve verimli tarım alanlarından biri durumuna getirilmiştir. Batıda Meriç kuzeybatıda da Ergene Irmakları ilçenin doğal sınırını çizer. Ergene Irmağının kolla­rından Basamaklar Deresi üzerinde sulama ve taşkın önleme amacıyla kurulan Altınyazı Barajı göl alanının bir bölü mü, Yeni Karpuzlu Göleti ve Sultan köy Barajı da ilçe sınırları içindedir.

İpsala İlçe Merkezi, İpsala ovasının kuzey­ doğusundaki bir tepenin yamacında kurulmuştur. İlçenin 2 km güneyinden geçerek Yunanistan sını­rındaki İpsala Sınır Kapısına ulaşan E-25 kara­yolu, Keşan'da Eceabat'tan gelen E-24 kara­yoluyla kavşak yapar. Bu kara yolu kasabadan geçen bir yolla Havsa ve Silivri yakınlarındaki iki yerden E-5 karayoluyla birleşir. İpsala ilçesi il Merkezi Edirne'ye 108 km uzaklıktadır.

İlçenin komşu ilçelerle bağlantısı kara yoluyla olup, ilçenin bütün köyleriyle ulaşımında bir problem yoktur. İlçe merkezinden Edirne, Tekir­ dağ, İstanbul ve Ankara'ya düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır. İpsala ilçesine Keşan ilçesinden ulaşılır. Yollar asfalt olup, ilçe merkezi ve köyler arasındaki ulaşım yıl boyu yapılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder