15 Kasım 2019 Cuma

Edirne Spor Olanakları ve Kırkpınar Hakkında


İlimiz tesis durumu, yöresel koşulları, eğitimci ve antrenör imkanları göz önünde bulundurularak çeşitli spor branşında faaliyet göstermektedir. İli­mizde 7 spor salonu, 3 stadyum, 9 toprak saha, 1 kapalı yüzme havuzu ve 286 semt sahası bulun­maktadır. Bu semt sahalarının 67'si hatalı, 122 's i hatasız olmak üzere toplam 189 futbol sahası, 27 voleybol sahası, 42 basketbol sahası, 25 çocuk oyun alanı ve 3 mini çim sahadır.

Ayrıca Tarihi Kırkpınar Güreşlerinin düzenlen­diği Saray içinde 16.000 kişilik tribünü olan bir güreş alanı mevcuttur. İlimizde, iller arası düzeyde futbol, basketbol, voleybol, yüzme, atıcılık, okçu­luk, judo, ritmik jimnastik gibi spor branşlarında iller arası bölgesel grup şampiyonaları ile Türkiye şampiyonaları organize edilmektedir. Kırkpınar yağlı güreşleri ile ilgili bir çok söylenti vardır. Bunlardan en yaygın olanı da şöyledir; Ru­meli'nin fethi sırasında Orhan Gazi'nin kardeşi Sü­leyman Paşa 40 askeriyle Domuzhisarı Kalesi ile birlikte birkaç kaleyi de ele geçirir. Bu birlik geri dö­nerken , bu gün Yunanistan sınırları içerisinde ka­lan Samona' daki molalarında güreş tutuşurlar. Bunlardan ikisi yenişemezler.

Daha sonra iki güreşçi bir Hıdırellez gününde (6 Mayıs) yeniden güreşe tutuşurlar. Güreş sabah erkenden başlayıp gece yarısı iki güreşçinin ölü­müne kadar sürer. Arkadaşları tarafından orada bulunan bir incir ağacının altına defnedilirler. Yıl­lar sonra arkadaşları aynı yere tekrar geldiklerinde İki pehlivan arkadaşlarının gömülü oldukları yer­de temiz ve gür pınarların şırıl şırıl aktığını görür­ler. Bunun üzerine o yer "Kırkpınar" olarak adla ­dırılır ve böylece Kırkpınar Yağlı Güreş geleneği başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder