13 Kasım 2019 Çarşamba

Edirne Üç Şerefeli Camii Hakkında



Gazi Mihal Köprüsü'nün Edirne yönündedir. 1429'da yapılmıştır. Mahalle mescidi olup, kesme taştan, tek kubbeli bir yapıdır. Taç kapıdaki taş işçilik ilginçtir. İçten duvarlar rumi bordürlü altıgen çini işlemeli panolarla kaplıdır. Yer yer rumi çinili alçı mihrap, sekizgen geçmeler, geometrelik bordürler ve rumi motiflerle süslüdür.1443-1447 yılları arasında, 2.Murat tarafından yaptırılmıştır.

Cami Osmanlı sanatında erken ile klasik dönem uslübu arasında yer alır. Burada, ilk kez uygulanan bir planla karşılaşılmaktadır. 24 m. çapındaki bü­yük merkezi kubbe, ikisi paye, dördü duvar payesi olmak üzere altı dayanağa oturur. Yanlarda daha küçük ikişer kubbe ile örtülü kare bölümler vardır. Yapı, bir yenilik olarak, enine dikdörtgen bir yapıdır.

Böylece enine gelişen mekana ulaşılmak istenmiştir. Bu planı Mimar Sinan. İstanbul camile­rinde daha gelişmiş biçimiyle uygulamıştır. Ayrıca, Osmanlı mimarisinde revaklı avlu ilk kez bu cami­de kullanılmıştır. Avlunun dört köşesine minareler yerleştirilmiştir. Üç şerefeli Cami, bu özellikleriyle sonra ki camilere öncü olan anıtsal bir yapıdır. Ba­samaklı üç kapıdan girilen avlunun sütunları, serpantinli breş, granit ve mermerdendir. Avlu pen­cerelerin'den ikisinin alınlıkları çini süslemedir. Lacivert ve ak renkli çiniler, bitkisel kıvrık dal bor­dürü ile çevrilidir. Burada 11. Murat'ın adı geçmektedir. Revak kubbelerindeki özgün kalem işleri, Osmanlı camilerindeki en eski örneklerdir. Cami­ ye adını veren üç şerefeli anıtsal minare tam olarak 67.62 metre yüksekliğindedir. Her şerefeye ayrı yollardan çıkılması ilginçtir. Minare gövdesi kırmızı taştan zikzaklar ve ak karelerle devinim kazanmıştır. Kaidesinde Bursa kemerli sağır nişler vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder