26 Kasım 2019 Salı

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı

Artemis Tapınağı Fiziki Konumu

Dünyanın yedi harikasından biri, binlerce yıl önce Yunan Efes kentinde bulunuyor. Artemis'in büyük tapınağıydı. Bununla birlikte, bugüne kadar sadece birkaç sütun ve vakfın bir kısmı hayatta kaldı. Önemli simge, İzmir'in güney kesiminde yer alan küçük Türk kasabası Selçuk'ta görülebilir. Binanın tarihi inanılmaz derecede karmaşık ve trajik olaylarla doludur. Efes'teki ilk tapınak M.Ö. 6. yüzyılda inşa edilmiştir. İnşaat 300 yıldan az sürdü. Tapınak tamamen Gyrostat tarafından yakıldı ve sonra restore edildi. Birkaç yıl sonra Gotlar tarafından işten atıldı. Son olarak, tapınak 4. yüzyılda yok edildi ve yerinde bir Hıristiyan kilisesi inşa edildi. Tanrıça Artemis'e ithaf edilen ephesus tapınağı, antik Yunan'ın en görkemlilerinden biri idi. Tarihsel kayıtlara göre, inşaatı için fonların büyük bir kısmı Lydia kralı Croesus tarafından bağışlandı. Şahsen tapınağın birkaç sütununa bilim adamlarının daha sonra keşfettiği bir yazıt yazdı. Ana yapı malzemesi beyaz mermerdi. Artemis heykeli, fildişi ve altınlardan yapılmıştı ve tapınağın ana dekorasyonu görevini yapıyordu. Tapınak, papaz yönetim kurulu tarafından idare edildi. Uzun yıllardır burası yalnızca bir dini merkez değil, belediye yetkililerinden tamamen bağımsız olan şehrin finans merkezi ve ticaret merkezi idi. 1869'da İngiliz kâşif John Turtle Wood, Selçuk ilçesi yakınlarındaki eski bir tapınağın kalıntılarını buldu. Vakıf tam 20. yüzyılda keşfedildi. Şimdi, herkes bu muhteşem manzarayı ziyaret edebilir ve bir zamanlar görkemli tapınağın kalıntılarını görebilir. 

Artemis Tapınağı


Artemis Tapınağı Yapısı

Dünyanın yedi harikası tamamen insanlar tarafından inşa edilmiş, olağanüstü güzellikte ve büyüklükte yapılardır. Antik dönemin yedi harikası olarak bilinen bu yapılar dünyanın farklı ülkelerine yayılmış vaziyettedir. Bizler bu konuda oldukça şanslı sayılırız. Çünkü bu güzel yapıların birçoğu bizim topraklarımız üzerinde bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Artemis Tapınağı’dır. İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan bu yapının diğer adı Diana Tapınağı’dır. Bilgihanem okurları için hazırladığımız bu yazıda, sizlere Artemis Tapınağı’nı tüm ayrıntıları ile anlatmaya çalışacağız.

Artemis Tapınağı veya Artemision, aslında Diana Tapınağı olarak biliniyordu ve tanrıça Artemis'e ithaf edilen bir Yunan tapınağıydı. Tapınağa ait kalıntılar Efes'te (İzmir Selçuk kasabası yakınlarında) yer alır. Efes Antik Kenti, dünyanın en eski ve günümüze kadar en az bozulma oranı ile gelebilen yapılardan bir tanesidir. Eski Dünya'nın Yedi Harikası'ndan biri olan tapınak, milattan sonra 401'de gerçekleştirilen son tahribatından önce üç kez tamamen yeniden inşa edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder