14 Kasım 2019 Perşembe

Edirne Bölgesel Folklor Özellikleri Hakkında


Belirli bir bölgede yaşayan toplumun kendine özgü her türlü davranış özelliği gösteren töre ve geleneklerini inceleyen bilim dalına "Halk Bilgisi" anlamına gelen "folklor" denilmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş , gelişme, duraklama ve gerileme devirleriyle , Cumhuriyet Döneminin çok geniş değişikliğinden önemli ölçüde etkilenen Edirne'miz gerçekten tarih ve folklor yönünden pek zengindir.

Türküler: Edirne Müzik kültürünün oluşmasında hem Anadolu'nun hem de Rumeli'nin izleri vardır. Kökü Anadolu topraklarında olan ve yöre sanatçılarının müzikal tavrıyla dile gelen " Kahve Yemen'den Gelir" , "Top Yatağın Önü Kahve ", "Sabahın Seherinde Görebilsem Yarimi" gibi eserlerin yanında Edirne linin gönlünün yarısı Rumeli'dedir. Selanik'ten , Batı Trakya'dan , Üsküp'ten gelen Rumeli türkülerini de yöre halkı büyük bir içtenlikle çalar ve okur. " Manastır Türküsü ", " Alişimin Kaşları Kare ", Tuna Nehri Akmam Diyor " Edirneli'nin kendinden bildiği ve söylediği Rumeli Türkülerinden birkaçıdır. Yörede ayrıca yeniçeri havaları adı verilen türküleri de icra edilir.

Edirne türküleri deyince çok geniş alanları kapsayan yerlerin türkülerini düşünmek daha doğru olur. Çünkü bu il öyle günler görmüş ki; bu gün ayrı ayrı uluslar elindeki topraklar Edirne de oturan Rumeli Beylerbeyi tarafından yıllarca yönetilmiştir. Anadolu ve Rumeli arasında bir geçiş yeri olan Edirne, pek çok kültürden izler taşısa da kendine özgü yönünü yitirmeden yaşamaktadır. Bu yörede türküler genellikle 9/8 'lik karma türkü usulünde Hüseyni, Neva, Rast, Uşşak, Hüzzam, Eviç, Saba, hicaz ve diğer makamlara dayalı kırık havalar türündedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder