10 Kasım 2019 Pazar

Edirne Şehit Asım İlköğretim Okulu Hakkında


Okulun kurucusu Asım Bey'dir. Bekar olan Asım Bey, Mustafa Kemal Paşa Kaymakamı iken, bir yatılı okul yaptırmak amacıyla kendi aylı­ğından 1000 altın sarı lira arttırmıştır. Tam bir okul yaptıracakken Birinci Dünya Savaşı başlıyor. Asım Bey Birinci Dünya Savaş'ına gönüllü olarak giderken zamanın Edirne Valisi Zekeriya Zihni Bey'e bu parayı vererek eğer şehit olursam bu para ile bir Dar'ül Ey­tam (Yetiştirme Yurdu) açın, dönersem ben ken­dim açacağım, diyor.

Asım Bey doğu ilimiz Ardahan'da savaşırken şehit düşüyor. Vasiyetine uyularak, şimdi okulun ve Pratik Kız Sanat Okulunun bulunduğu ada bu para ile satın alınıyor. Binalar yapılarak, Asım Bey Darüleytam'ı olarak açılıyor. Şimdi içinde öğretim yapılan bina Darülevtam'ın yatakhanesi olarak kullanılıyor. Edirne'nin Yunan işgali sırasında bu okulun öğrencileri Kıyık Dar'ül Eytam'ına gönderiliyor. Yunan işgalinden sonra Öğretmenler Derneği tarafından üç sınıflı İs met Paşa İlkokulu olarak öğretime açılıyor. 1950'de İsmet Paşa İlkokulu kapatılıp, İstiklal İlkokulu'na bağlı üç sınıflı olarak öğretime devam ediyor. 

Edirne'nin Yunan işgali sırasında bu okulun öğrencileri Kıyık Dar'ül Eytam'ına gönderiliyor. Yunan işgalinden sonra Öğretmenler Derneği tarafından üç sınıflı İsmet Paşa İlkokulu olarak öğretime açılıyor. 1950'de İsmet Paşa İlkokulu kapatılıp , İstiklal İlkokulu'na bağlı üç sınıflı olarak öğretime devam ediyor. Edirne'nin tanınmış kişilerinden Merhum "Ha­fız Rakım ERTÜR Hoca'nın (Asım Bey Dar'ül Ey­tam'ında Türkçe Öğretmenliği yapmış) başvurma­sı üzerine 1952 yılında Şehit Asım İlkokulu adı ile okul açılıyor ve öğretime devam ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder