8 Kasım 2019 Cuma

İskoçya ve Golf


St. Andrews'un dünya çapındaki ünü, golfün anavatanı olma konumuna dayanır. Ortaçağ İskoçları, topa bir sopayla vurmaya burada, St. Andrews kumullarını kaplayan düz çimenlerin üzerinde başladılar. Ardı ardına gelen üç İskoç kralı (1457'de II . James, 1471'de III. James ve 1491'de IV. James) genç erkekleri kiliseye gitmekten ve okçuluk çalışmaktan alıkoyan "yararsız golf sporunu" yasakladılar. IV. James (ya emrini bir kez daha gözden geçirmiş olmalı ya da olasılıkla golf onun da kanına girmişti), 1502'de oyunu yasallaştırdı. 1567' de İskoç Kraliçesi Mary'nin St. Andrews' ta golf oynadığı zaman, bu spor, kraliyet ailesinin mensuplarının öncülüğünde her sınıftan İskoç'un tutkusu haline gelmişti bile.

Krallığın onayı

1754'te "fife'lı 22 asilzade ve beyefendi"den oluşan bir grup, her yıl yapılacak bir yarışma organize etmek için Society of St. Andrews Golfers'i kurdu. 1834'te IV. William derneğin himayesini kabul ettiğinde krallık onay mührü verildi. Bunun üzerine topluluk Royal and Ancient Golf Club (R&A ) adını aldı. Yirmi yıl sonra R&A, bugün hala Old Course ile geniş West Sands'e bakan muhteşem bir konumda bulunan hoş bir taş kulüp binası inşa etti kendine. 1873'te Britanya Açık Şampiyonası ilk defa burada gerçekleştirildi ve o tarihten beri de düzenli olarak St. Andrews'ta sürdürüldü.

Büyük Golfçüler

Golf tarihinin en büyük adlarının çoğunun St. Andrews'la sıkı ilişkileri vardır ve ekipman ile kurallar ve oyunun yönetimi konusundaki devrim niteliğindeki gelişmeler, bu küçük deniz kenti kökenlidir.

1845'te, tüylerden yapılma çekirdeğiyle eski tip topun yerine gütaperka ağacından yapılan ilk top burada yapılmıştır. Allan Robertson (1815-1859), dünyanın ilk profesyonel golfçüsü olarak bilinir ve burada 1842'de tüy topla bir şampiyonayı, 1858'de ise sumatra zamkından yapılma topuyla bir diğer şampiyonayı kazandı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder