9 Ocak 2020 Perşembe

Giudecca, İtalya

Giudecca, İtalya

Giudecca Rehberi

Giudecca adasının adı bir sırdır. Olası bir 14. yüzyıl Yahudi yerleşiminden gelebilir veya giudicato'ya (sürgüne) mahkum olan 9. yüzyıl soyluları buraya gönderilmiştir. Cumhuriyet'in uzun ve lüks düşüşü sırasında zengin Venedikliler için bir zevk bahçesi haline geldi, ancak bugün işçi sınıfı Venediklilerin ve genellikle göçmen soyluların bir kombinasyonu ile dolu. Giudecca, Venedik'in muhteşem manzarasını sunmaktadır. Birkaç köprü sayesinde, gezinti yolunun tüm uzunluğu boyunca yürüyebilir, birkaç restorandan birinde dinlenebilir veya sadece atmosfere girebilirsiniz.

Giudecca'ya San Zaccaria'dan vaporetto Hattı 2 ile ulaşabilirsiniz. San Giorgio Maggiore'den sonra, hattın bir sonraki durakları sizi Giudecca durakları arasında Venedik'teki Zattere'ye geçerek Giudecca'ya götürüyor. Adanın geçmişi gizemle kaplanmış olabilir, ancak bugün alabildiğiniz kadar yeryüzüne düşüyor ve önemli bir soylulaştırmaya rağmen, kentin esasen birkaç işçi sınıfı mahallesinden biri olmaya devam ediyor. Hilton otelindeki çatı katındaki bardan Venedik manzarası (Molino Stucky - eskiden 19. yüzyıl un değirmeni idi) belki de San Marco'nun Campanile'sinden daha da muhteşem.

Giudecca Santissimo Redentore

Giudecca Santissimo Redentore
Giudecca Santissimo Redentore

1576 yılındaki bir veba, şehir nüfusunun yaklaşık üçte biri (Titian dahil) olmak üzere yaklaşık 50.000 kişiyi talep ettikten sonra Andrea Palladio'dan bir hatıra kilisesi tasarlaması istendi. Giudecca'nın Capuchin friarları, binanın inzivalarının sadeliğine uygun olması koşuluyla arazi ve hizmetlerini sundu. Palladio'nun ölümünden sonra 1592'de kutlanan Redentore (Palladio'nun dini tasarımdaki en yüksek başarısı olarak kabul edilir) bir kubbe ve bir çift ince, neredeyse minare benzeri çan kuleleri hakimdir. Aldatıcı basit, görkemli cephesi, aydınlık, havadar bir iç mekana yol açar. Hiçbir resim veya heykel notu yok, ancak iç mekanın uyumu ve zarafeti görülmeye değer.

Yüzlerce yıl boyunca, Temmuz ayının üçüncü hafta sonu, doge, 16. yüzyılın vebasını sona erdirdiği için Kurtarıcıya teşekkür etmek için burada bir hac yapardı. Etkinlik, tekneler, havai fişekler ve açık hava ziyafetlerinin yer aldığı favori bir Venedik festivali olan Festa del Redentore oldu. Yılın bir zamanı, Redentore'yu Zattere ile bağlayan geçici bir duba köprüsünde Giudecca'ya yürüyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder