5 Ocak 2020 Pazar

Tac Mahal Gezi Rehberi

Tac Mahal Hakkında

tac mahal

Şair Rabindranath Tagore bunu 'sonsuzluğun yanağında bir gözyaşı' olarak nitelendirdi; Rudyard Kipling 'saf olan her şeyin somutlaşmışı'; yaratıcısı İmparator Şah Jahan ise 'güneşi ve ay gözlerinden gözyaşı döktüğünü' söyledi. Her yıl, Agra nüfusunun iki katından fazla olan turistler, dünyanın en güzel binası olarak kabul edilen şeylere bir kez ömür boyu bir göz atmak için kapılarından geçiyor. Birkaç hayal kırıklığına bırakın.

Gizemli Hikayesi ile Tac Mahal

Gizemli Hikayesi ile Tac Mahall


Tac, Şah Jahan tarafından 1631'de 14. çocuklarını doğururken ölen üçüncü eşi Mumtaz Mahal için bir anıt olarak inşa edildi. Mumtaz'ın ölümü imparatoru o kadar yüreksiz bıraktı ki saçları neredeyse bir gece griye döndüğü söyleniyor. Tac inşaatı ertesi yıl başladı; ana binanın sekiz yıl içinde inşa edildiği düşünülse de, tüm kompleks 1653'e kadar tamamlanmadı. Şah Jahan bittikten kısa bir süre sonra oğlu Aurangzeb tarafından devrildi ve geri kalanı için Agra Kalesi'nde hapsedildi. günler sadece bir pencereden yaratılışına bakabilirdi. 1666'daki ölümünün ardından Şah Jahan, sevgili Mumtazının yanına gömüldü.
oplamda, Hindistan ve Orta Asya'dan yaklaşık 20.000 kişi binada çalıştı. Binlerce yarı değerli taştan yapılmış enfes mermer ekranlar ve pietra dura (mermer kakma işi) üretmek için Avrupa kadar uzağa uzmanlar getirildi. Taj, 1983 yılında bir Dünya Mirası Alanı olarak belirlendi ve bugün neredeyse ilk inşa edildiği zamana kadar kusursuz görünüyor - 20. yüzyılın başlarında büyük bir restorasyon projesi geçirmiş olsa da.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder