18 Ocak 2020 Cumartesi

Krakow da Bir Gezi

Krakow Remuh Sinagogu

Krakow Remuh Sinagogu

Bu 16. yüzyıl sinagogu hala ibadet için kullanılıyor ve adını kurucusunun oğlu olan sinagoga bağlı mezarlığa gömülen Rabbi Moses Isserles'den alıyor. Yahudi cemaati tarafından 1533'ten 1799'a kadar kullanılan bu, Avrupa'daki iyi korunmuş tek Rönesans Yahudi mezarlığıdır. (Birçok eski mezar taşı içeren ulica Miodowa'da yeni mezarlık 1800 yılında kuruldu.) Bugün Aşkenazi geleneğindeki bu sinagog yine yerel Yahudi cemaati ve ziyaretçiler için bir dua yeri olarak hizmet ediyor. Ziyaretçiler saygısızlık eden bir baş giymelidir.

Krakow Tempel Sinagogu

19. yüzyıl Reformlu Tempel Sinagogu, vitray pencerelerle tamamlanmış çarpıcı, eklektik bir dekora sahiptir. Yerel Yahudi Topluluğunun bakımı altında, ünlü Yahudi Kültür Festivali'nin mekanlarından biridir.

Krakow Sukiennice 19.Yüzyıl Polonya Sanat Galerisi

Krakow Sukiennice 19.Yüzyıl Polonya Sanat Galerisi

Adam Mickiewicz heykeli, Ana Pazar Meydanı'nın ortasındaki Rönesans Kumaş Salonu'nun doğu girişini işaret ediyor. Gotik kemerler 14. yüzyıldan kalmadır, ancak 1555'teki bir yangından sonra üst kısım Rönesans tarzında yeniden inşa edilmiştir. Zemin kattaki iç pasajlar hala tüccarların standlarını elinde tutuyor, şimdi çoğunlukla yerel el sanatları ve geleneksel hediyelik eşyalar satıyor. Aydınlanma Çağından İzlenimciliğe ve Sembolizmin başlangıcına kadar, Sukiennice'in birinci katındaki bu galeri, Polonya sanatında 18. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başları arasındaki en önemli hareketleri ve stilleri sergiliyor. Tarihe ilgi duyanlar bunu çok açık bir şekilde tasvir edeceklerdir: Polonya krallarının portrelerinde veya Jan Matejko ("Prusya Saygısı") ve Henryk Siemiradzki'nin ("Nero'nun Meşaleleri") anıtsal kanvaslarında. Atmosferik doğa sahneleri, portreler ve alegorilerin eksikliği yoktur; Władysław Podkowiński tarafından tartışmalı (o zaman) "Ecstasy" dikkat edin. Belki de koleksiyonda yer alan en ilginç ressam Romantik "Somosierra" in yazarı Piotr Michałowski. Görünüşe göre Picasso'nun kendisi Michałowski'nin çalışması için en yüksek övgüye sahipti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder