14 Ocak 2020 Salı

Oslo Müzeleri

Oslo Ibsen Müzesi

Oslo Ibsen Müzesi

Diğer klasik oyunların yanı sıra A Doll's House, Ghosts ve Peer Gynt ile tanınan ünlü Norveçli oyun yazarı Henrik Ibsen, 1906'daki ölümüne kadar son yıllarını burada ikinci kattaki dairede geçirdi. Her sabah Ibsen'in karısı Suzannah, yabancı gazeteleri okumak ve bir bira bardağı içmek için Büyük Kafe'ye gitmesine izin vermeden önce edebi efsaneyi yazmaya teşvik ederdi. Çalışması, ruhuna çarpıcı bir bakış attı. Ibsen'in kocaman ve yoğun portreleri ve İsveçli arşivcisi August Strindberg orada karşımıza çıkıyor. Eğer dairesini görmek istiyorsanız zorunlu olan rehberli turlar, iyi huylu ve eğlenceli Ibsen bilginleri tarafından yönetilmektedir. Kapanmadan önce son bir saat olmak üzere saatte çalıştırılırlar. Turdan sonra müzenin Ibsen'in çizimleri ve resimleri sergisini ve dergiler için yaptığı bazı yazıları ziyaret edebilirsiniz.

Oslo Munch Müzesi

Norveç'in en ünlü sanatçısı Edvard Munch, 1944 yılında öldüğünde muazzam eser koleksiyonunu (yaklaşık 1.100 resim, 3.000 çizim ve 18.000 grafik eser) şehre miras bıraktı. Müze, en büyük koleksiyonu barındıran sanatsal dehasının bir anıtıdır. ve değişen sergiler düzenliyor. Munch, en iyi bilinen resmi olan Scream'in dört farklı versiyonunu boyadı ve bunlardan biri burada sergileniyor. Munch efsanesinin çoğu sanatçıya sıkıntılı, öfkeli bir adam olarak odaklanırken, daha sonra kariyerinde daha iyimser temalara bu kötümser ve karanlık yaklaşımdan uzaklaştı.

Oslo Kon-Tiki Müzesi

Oslo Kon-Tiki Müzesi

Müze Norveç'in en ünlü 20. yüzyıl kaşifini kutluyor. Thor Heyerdahl, 1947'de ilk Polinezyalıların Amerika'dan geldiği teorisine ağırlık vermek için balsa salı Kon-Tiki'de Peru'dan Polinezya'ya bir yolculuk yaptı. İkinci teknesi Ra II, bir saz teknesinin Columbus'tan önce Batı Hint Adaları'na ulaşmış olabileceği teorisini test etmek için kullanıldı. Müzede ayrıca bir film odası ve Peru, Polinezya ve Paskalya Adaları'ndan eserler var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder