19 Ocak 2020 Pazar

Lodz, Polonya

Lodz, Polonya

Lodz

Łódź (kabaca "wooch" veya "woodge" olarak telaffuz edilir), son 200 yılda hızla büyüyen nispeten küçük bir şehirdir - küçük bir köyden ülkenin en büyük şehirlerinden birine. Gelişimi, 19. yüzyılda tekstil endüstrisi patlamasının doğrudan sonucuydu, bu nedenle takma adı "Polonya Manchester" idi. Łódź ayrıca "Polonya Hollywood'u" veya "Holly-Łódź" olarak da adlandırıldı - Andrzej Wajda, Roman Polański ve Krzysztof Kieślowski'yi eğiten ünlü Polonya film okulunun yeri.

Lodz EC1 Planetaryumu

EC1, 1907'den 2001'e kadar faaliyet gösteren Łódź'daki en eski elektrik santraliydi. Kapatılmasından bu yana, şehrin tam merkezindeki bu post-endüstriyel alan ikinci bir hayat aldı ve yaklaşık on yıl boyunca değişmeye ve gelişmeye devam edecek. 2016 yılında, yepyeni planetaryum, piyasaya sürülmeye hazır bir grup uzay roketi gibi görünen binalardan birinde kapılarını açtı. Planetarium, bölge için daha büyük bir yeniden geliştirme projesinin sadece bir parçasıdır.

Lodz Ulica Piotrkowska

Lodz Ulica Piotrkowska

Łódź'nun ana bulvarı mağazalar, kafeler, sinemalar, galeriler, barlar ve kulüplerle doludur. Ve 19. yüzyılın ortalarında ormanların içinden geçen bir yol olduğunu düşünmek. Bugün Piotrkowska, Avrupa'nın en uzun caddesidir (en uzun kesintisiz bina hattıyla), ancak yürümekten bıkarsanız, her zaman bir çekçek veya "retro bir tramvay" alabilirsiniz. Cadde boyunca, ünlü Polonyalıların gerçek boyutlu heykelleri olan banklar bulacaksınız: şair Julian Tuwim, romancı Władysław Reymont ve piyanist Artur Rubinstein. 2015 yılından bu yana, 3 numaralı avlu olan Passage of the Rose, Polonyalı sanatçı Joanna Rajkowska'nın paramparça aynalarından yapılmış bir enstalasyona sahip. Çok daha fazla - ve çok güzel cepheler sonra - serin barlar, mağazalar ve tasarımcı stüdyolarının bir bölgesi olan 138/140 numaralı telefondan OFF Piotkowska'ya ulaşırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder